Beszámoló az áprilisi képzéssorozatról

Április 22. és 25. között hirdette meg szervezetünk a svájci partnereinkkel karöltve azt a képzéssorozatot, melyet joggal nevezhetünk egyedülállónak környékünkön. Olyan nagytekintélyű svájci szakembereket hívtunk meg, akik a szakmájukban egyedülálló tudást, szakmai elismerést képviselnek hazájukban.

Koni Suter több generációs sajtkészítő családból származik, a hagyományos alpesi sajtkészítés mestere, annak a hosszan érlelt sajtnak, amely környékünkön is egyre nagyobb teret nyer, egyre több gazda próbálkozik ennek a különleges ízvilággal bíró sajtnak a gyártásával.

Köbi Sturzenegger körömpucoló mester, aki eddig több, mint 7 000 szarvasmarha körmét tisztította meg pályafutása során, megóvva ezáltal az állatokat a fertőzésektől, baktériumoktól, kórokozóktól.

Partnereink által tartott fejőgéptisztító, körömpucoló, sajtkészítő, istálló és állathigiénia, valamint takarmányozás témában tartott képzéseken a résztvevők betekintést nyerhettek, megismerhették azokat a folyamatokat, eljárásokat, amelyeket a svájci gazdák is alkalmaznak. Ezeken a „tanfolyamokon” szerettük volna közelebb vinni a gazdákat a svájci módszerekhez, egy-két kulisszatitkot, fortélyt is elárulva nekik, ahhoz, hogy gazdaságuk minél sikeresebb legyen. Nem titkolt célunk az volt, hogy buzdítsuk őket arra, hogy igenis érdemes földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkozni, a tanfolyamokon szerzett tudás hozzájárulhat ahhoz, hogy nyugati stílusú mintagazdaságokat hozzanak létre.

Képzéssorozatunk egyfajta sajtkonferenciával zárult, ahol a környék sajtkészítői bemutathatták termékeiket, megoszthatták egymással tapasztalataikat, észrevételeiket, gondolataikat. A képzéssorozatot a gazdák által hozott termékek kóstolásával zártuk, ahol Koni mester észrevételeivel, jó tanácsaival gazdagodhattak a résztvevők.

A kezdeti kérkedő tekintet, bizonytalan magatartás a képzéssorozat végére teljesen megváltozott. A bíztató szavak, a pozitív visszajelzések adtak nekünk egy olyan pozitív visszajelzést, mely azt igazolta, hogy érdemes volt megszervezni ezeket a képzéséket. A rengeteg kérdés, az egyöntetű akarat a gazdák részéről ad felhatalmazást számunkra, hogy a jövőben is érdemes ilyen jellegű képzéseket szervezni, külön öröm számunkra, hogy a székely gazdák is hajlandóak befogadni az újat, képesek vagyunk a kor elvárásainak megfelelően változni.