Beteg testben, ép lélekkel

Figyelemfelkeltő akciót rendeztek a Caritas székelyudvarhelyi önkéntesei hétfőn a Márton Áron téren. Ezzel egyhetes kampányunk vette kezdetét, mely a szűrővizsgálatok fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

Az önkéntes csapat szeptember első hetében szórólapok segítségével próbálja minél több személyhez eljuttatni az üzenetet: az időben felfedezett rák gyógyítható, menj el szűrővizsgálatra, melyet a székelyudvarhelyi kórházban ingyen elvégeznek. A betegség legyőzése nem csak orvosi feladat, a mi felelősségünk is.

A projekt keretében Várady István, pszichológus képzést tart a városban már működő, két daganatos csoport tagjainak. Ezen csoportoknak a Caritas munkatársa Máté Zsuzsa, András Anna Mária, önkéntes segítségével egy kirándulást is szervez, mely során megtekinthetik a Békási-szorost és Csíksomlyóra is ellátogatnak.

Az akció záróeseményeként, szeptember 9-én nyílt napra várják az érdeklődőket, a helyi Caritas irodába (Kossuth Lajos 18.), ahol betekintést nyerhetnek a csoportok működésébe, de akár segítségért is fordulhatnak a csoportok vezetőihez, tagjaihoz.

Tapasztalatunk szerint ezekről a problémákról leghitelesebben azok beszélhetnek, akik együtt élnek vagy már kigyógyultak a betegségből. Az egészséges személyek puszta jelenlétükkel támogathatják a daganatos betegséggel élőket, viszont a sorstársak között egészen másként zajlik egy-egy ilyen beszélgetés. Továbbá nagy húzóereje van és reményt ad az újonnan bekerült tagoknak, hogy a felépültek közül is többen visszajárnak ezekre a foglalkozásokra. (András Annamária, csoportvezető)

A projekt megvalósulását Székelyudvarhely Önkormányzata támogatja.