Betegek világnapja Marosvásárhelyen

A Gyulafehérvári Caritas, a Keresztelő Szent János plébánia és a Máltai Segélyszolgálat szervezésében ünnepelték a betegek világnapját Marosvásárhelyen “Senkit se eresszetek útjára úgy, hogy jobbá és boldogabbá ne tennétek!” mottóval

A program ünnepi szentmisével kezdődött a Keresztelő Szent János plébániatemplomban, ahová közel 180 személy jött el, illetve a szállítható betegeket gépkocsikkal hozták el a rendezvény önkéntesei. Csintalan László főesperes szentbeszédben kitért a nap történetére, megemlítve megboldogult II. János Pál pápa 1992. évi rendeletét, amellyel február 11-ét a betegek világnapjává tette annak emlékére, hogy 1858-ban a Boldogságos Szűz Mária megjelent Lourdes-ban a 14 éves Bernadettnek. Követendő példaként említette az irgalmas szamaritánus történetét, párhuzamot vonva a jelenkori helyzettel, hogy ma is vannak olyan családtagok, hozzátartozók és szervezetek, akik átérzik a betegekre való odafigyelés, gondoskodás, ápolás fontosságát és minden nap fel is vállalják mindezt. A legfelemelőbb pillanat az volt, amikor több mint száz jelenlévő felvette a betegek megerősítő szentségét.
Az ünnepség a Deus Providebit Házban folytatódott, ahol az üdvözlőbeszédek mellett a két segélyszervezet kitért tevékenységi köreire, megemlítve azokat a támogatási lehetőségeket is, amelyek a betegeknek, időseknek szólnak. Ezt követően dr. Hegedűs Ella családorvos az egészséges életmódról tartott előadást, legfőbb gyógymódként a szeretetet említve, amely a beteg életében napi erőforrás a szenvedés elviselésében. A szünetben szendvics, aprósütemény és forró tea fogyasztása mellett lehetőség nyílt szakmai tanácsadásra és személyesebb beszélgetésekre, végül a 7-es számú általános iskola gyerekei és a máltai önkéntes fiatalok erre az alkalomra írott kis bohózatokkal örvendeztették meg a résztvevőket. A műsor hátralevő részében a betegek gyönyörű dalokkal, közös énekléssel és versekkel ajándékozták meg egymást. Reméljük, hogy sikerült szerezni egy pár kellemesen eltöltött órát a jelenlévőknek, amely idő alatt feledték a mindennapok nehézségeit.
Délután a rádió hullámhosszán azoknak a betegeknek az otthonába is sikerült eljutni, akik betegségükből kifolyólag nem vehettek részt az ünnepi rendezvényen. László Edit és a marosvásárhelyi rádió Összhang című műsorának meghívottai a rendezvény szervezői és előadója volta: Tulit János, a Máltai Segélyszolgálat szóvivője, Sipos Tünde a Caritas Nappali Foglalkoztatójának a vezetője és Becsky Borbála pszichológus, a Caritas családsegítő szolgálatának munkatársa. (Molnár József)