Betegek világnapja Marosvásárhelyen

Február 11-én, a betegek világnapján több mint 120 idős, beteg ember vett részt a Gyulafehérvári Caritas Marosvásárhelyi Kirendeltsége a Máltai Segélyszolgálat és az Keresztelő Szent János plébánia által szervezet ünnepségen

A betegség esély Istenhez közelebb kerülni, a szeretetét megérezni mottóval kezdődött február 11-én a betegek világnapja alkalmából Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Házban szervezett félnapos műsor. Immár negyedik éve ünnepelt együtt ezen a napon a Gyulafehérvári Caritas Marosvásárhelyi Kirendeltsége, a Máltai Segélyszolgálat és az ünnepségnek helyet adó Keresztelő Szent János plébánia.

A marosvásárhelyi rendezvény célja az volt, hogy kimozdítsa a betegeket otthonukból, hogy elhozza őket egy olyan helyre, ahol figyelnek rájuk és érzik a törődést – mint ahogy az egyik résztvevő mondta: „Ritkán járok ki a házból, de nem szeretek céltalanul bolyongani. Jó, hogy gondoltak ránk”.

Pszichológus, lelkész, orvos, beteg és gyógyult kerekasztal-beszélgetés során osztotta meg tapasztalatát, próbált lelki erőt nyújtani a több mint 120, többnyire idős, beteg résztvevőnek. A beszélgetők úgy vélték, hogy nem szabad egyedül maradnunk a gondokkal, hisz vannak körülöttünk egészségesek, akik segíthetnek észrevenni az élet apró örömeit és felvenni nap mint nap a harcot a betegséggel.

A kerekasztal-beszélgetést Lourdes-ről szóló filmvetítés követte, mivel 150 éve annak, hogy a franciaországi helyiségben a tizennégy éves Soubirous Bernadettnek megjelent a Szűzanya. Ide évente több mint félmillióan zarándokolnak el és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A betegek világnapját is ennek emlékére kezdeményezte boldogemlékű II. János Pál pápa 1993-ban.

Az ünnepség szünetében szendvics, aprósütemény és forró tea fogyasztása mellett lehetőség nyílt vérnyomásmérésre, szakmai tanácsadásra és személyesebb beszélgetésekre is. A műsor hátralévő részében megszólaltak a betegek is: egy-egy versel, énekkel, történettel köszöntötték társaikat, tapasztalataikat megosztották egymással. Ezt fűszerezte a máltai fiatalok kulturális, szórakoztató műsora.

Azokat az időseket, akik csak nehézkésen tudnak mozogni, de ennek ellenére el szerettek volna jönni az ünnepségre, a Caritas-munkatársak gépkocsikkal szállították a rendezvényre, majd haza. (Molnár József)