Betegek világnapja Mezősámsondon

Gyönyörű reggelen érkeztem Mezősámsondra, ahol a helyi idősgondozó munkatárssal a Betegek világnapja alkalmából szívmelengető terveink voltak. Úgy gondoltuk, tíz családot látogatunk meg. Szerény, kis ajándékcsomagunk tartalma egy önkéntes háziasszonyunk nagy szeretettel keszített, különböző színű textíliából varrt szívecskéje, egy ajándék képeslap bibliai idézet, egy Reményik-vers és pár szem cukorka volt.
Meglepetészerűen érkeztünk, és látszott az arcokon betegség ellenére az öröm és a hála mosolya. A Deák házaspár nemrég ünnepelte 70. házassági évfordulóját. Meghatódva, nagy szeretettel fogadtak, és hálaadással beszéltek a Caritas munkatársainak gondoskodó munkájáról és szeretetéről.
Az egyedül élő 80 éves Szöllősi néni elmesélte, hogy milyen nagy szüksége van az idősgondozó segítségére, mert elszigetelve, a faluvégen lakik, betegsége miatt nem hagyhatja el otthonát, és nem is hagyja őrizetlenül házát.
A román nemzetiségű Covesan házaspár nagy szeretettel fogadott, és érezhettük, hogy a nyelvi külünbség nem akadály a kölcsönös tisztelet és hála kialakulásában. Az ápolóval mindkét nyelven jól kommunikálnak és el is mondják a mindennapok gondjait, örömeit.
Meglepetésszerűen érkezett a szerény ajándék az ágyhoz kötött Balogh nénihez, kinek napjait vakációzó unokája tette színessé. A kisiskolás fiúcska láthatóan nagy szeretettel segítette nagymamáját, ami szép példája a generációk közötti jó kapcsolatnak.
E nap ide illő zárása lehet egy Reményik-idézet a szeretetet árasztó szívecskék mellé, valamint az egyszerűséget és örök tisztaságot jelképező csokor hóvirág.
 
Reményik Sándor: Csendes csodák
„Ne várj nagy dolgot életedbe,
 Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák:
Rajtuk át Isten szól: jövök.”
 
(Csíki Dénes)