Betegek világnapja Székelyudvarhelyen

A betegek 24. világnapjára Ferenc pápa üzenetet küldött a betegségben szenvedők számára.

Szerinte: A betegség, főleg, ha súlyos, mindig krízist okoz az ember életében, és mélyre hatoló kérdéseket vet fel. (…) Ezek a helyzetek egyrészt Istenbe vetett hitünk próbáját jelentik, ugyanakkor megmutatkozhat számunkra a hit pozitív ereje is. Nem mintha eltüntetné a betegséget, a fájdalmat, vagy a belőlük fakadó kérdéseket; hanem mert megadja a kulcsot ahhoz, hogy felfedezzük annak mélyebb értelmét, amit megélünk; a kulcsot, amely segít meglátni, hogy a betegség hogyan válhat a Jézushoz való szorosabb kötődés útjává, aki mellettünk lépked, keresztet hordozva.

Ez alkalommal Székelyudvarhelyen ellátogattunk nyolc, ágyhoz és házhoz kötött beteghez, akik az Otthoni gondozás ellátásban részesülnek. A helyi tanács ajándékcsomagjával és az általunk készített képeslappal üdvözöltük őket. Látogatásunk alkalmával Reményik Sándor Csendes csodák című versének üzenetével bátorítottuk a szenvedőket: Ne várd, hogy a föld meghasadjon /És tűz nyelje el Sodomát. /A mindennap kicsiny csodái /Nagyobb és titkosabb csodák.

Nagy szeretettel fogadtak bennünket a betegek és köszönetüket fejezték ki, hogy a Caritas munkatársai megkönnyítik mindennapjaikat és hozzásegítik életkörülményeik javításához. Öröm volt látni számunkra szemükben az elégedettséget és a hálát.  Ugyanakkor nagyon boldogak voltak, hogy megoszthatták velünk életélményeiket és elmesélhették nehézségeiket.

(Farkas Gyöngyi, Kömény Beáta)