Betekintés a székelykapuk világába

Nyári tábor, Zetelaka, 2020

Idén nyáron másodjára került megszervezésre a zetelaki gyerekközpont részére egy egyhetes pályázat által megnyert nyári tábor, melynek fő témája a zetelaki székelykapuk megismerése, a fába faragott motívumok megtanulása és lerajzolása volt. A konkrét tevékenységek mellett fontosnak tartottuk a csapatkohéziót, amelyre számos játékot találtunk megoldásképp. Ilyenek például: kommunikációs játékok, csapatépítő játékok, sport-és labdajátékok és stresszlevezető játékok. A program fő támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Családlátogatásaink alkalmával teret adtunk a tábor bejelentésének is, ahol kihangsúlyoztuk azt, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a kialakult járványhelyzetre és az ezáltal megalakult szabályok betartására. Különösen odafigyelünk a távolság betartására, a lázmérésre, a rendszeres kézmosásra és kézfertőtlenítésre, valamint nem hunyhatunk szemet az a dolog felett sem, hogy nagy létszámú csoportot sem toborozhatunk.

A csodaszép nyári időnek köszönhetően, táborunknak a zetelaki iskola tágas, nagy udvara adott teret, ahol öt napon keresztül, augusztus 3-7. között vártuk a 6-12 éves korig terjedő gyereksereget, hogy együtt kézműveskedjünk és jól érezzük magunkat. A pályázatunk konkrét megcélzottjai az olyan hátrányos és halmozottan hátrányos családok gyerekei, akiknek eddig nem adódott meg az a lehetőség, hogy ismereteket szerezzenek a székelykapuk világáról vagy akár nem volt lehetőségük arra, hogy fából készült székelykapukat fessenek. A táborban résztvevő gyermekeknél fő szempont volt az, hogy a gyerek be legyen íratva a zetelaki iskolába és járjon is oda.

A tábor első napján a később megszokott módon tíz óra tájékán érkeztek a gyerekek, ahol a legelső mozzanat az volt, hogy lázat mértünk, kezet mostunk és fertőtlenítettünk. A reggeli elfogyasztása után egy kis tornával frissítettük fel az álmos gyerekeket, majd közösen székelykapu-elméletet néztünk: PowerPoint bemutatót készítettünk, ahol beszéltünk arról, hogy hogyan és milyen fából faragják a székelykapukat, valamint a székelykapu részeit is megtanultuk. Ezután csoportokra osztva körbejártuk a falu azon részeit, ahol sok székelykaput állítottak a régi időkben.

A tábor második napján a reggeli torna után sor került a bútorfestésre, ahol a gyerekek a székelykapukon látott mintákat rajzolhatták le és festhették fel sablon segítségével. A gyerek nagyon élvezték ezt a tevékenységet és kíváncsian várták mesterműveik végeredményét.

A harmadik nap fő tevékenységei a labdajátékok és ügyességi játékok voltak, ahol a gyerekek egymással versenyezve nápolyikat kellett leegyenek, amelyek egy nagy madzagra voltak felkötve. Ezt követően két vendégünk is érkezett, akik a Superar zenés projekt keretén belül tartottak foglalkozást a gyerekeknek.

A gyerekek elmondása szerint a negyedik napot várták a legjobban, hiszen itt sor került a kis székelykapuk festésére. A pedagógusok véleménye is az volt, hogy ebben a tevékenységben vette ki a csapat leginkább a részét.

A pénteki nap volt a zárónap, ahol üvegfestékkel székelykapu-motívumokat festettek üvegekre. Ezt ismét ügyességi játékok követték, majd sort kerítettünk a nyári hónapban született gyerekek szülinapjaira, amit tortával és közös énekkel egybekötött ünnepséggel zártunk. Zárásképp átismételtük a táborban szerzett ismereteket és a tábor sikeres befejezését egy közös vizes lufis játékkal zártuk.

Táborunk összességében sikeresnek bizonyult, úgy gondoljuk, hogy olyan témát választottunk, ami lekötötte a gyerekeket és felkeltette az érdeklődésüket. Ez látszott a létszámon is, hiszen minden nap megjelent 15 gyerek a táborban.

Akadálynak számított az objektív okok miatti hiányzás a gyerekek részéről, betegség vagy akár az érdeklődés hiánya. Nehézség volt továbbá az, hogy mivel nyári időszakban került megszervezésre a tábor, így előfordult olyan eset is, hogy a gyerekek szüleikkel együtt mentek az erdőre gombát vagy áfonyát gyűjteni eladásra, így nem tudtak részt venni a megszervezett foglalkozásokon.

Táborunk fő célja az volt, hogy a székelykapuk, mint a zetelaki közösség népi kincsei, ne tűnjenek el a köztudatból és megmaradjanak, mint hagyomány és népi ereklye. Mindemellett nagy hangsúlyt fektettünk a kreativitás, a kézügyesség és a problémamegoldó-képesség fejlesztésére is. Fontosnak tartottuk ugyanakkor a tűrőképesség és türelem fokozott egyensúlyban tartását, hiszen sokszor türelmesnek kell lennünk, ha érvényesülni szeretnénk az életben.

Támogatók: