Bevetésben Kelet Európa első kinesztetika-trénerei

Innovatív ápolási tudományág meghonosításán dolgozik a Gyulafehérvári Caritas

A Gyulafehérvári Caritas – a Svájci Kinaesthetics Intézet, valamint az European Kinaesthetics Association szakmai és szervezési támogatásával – öt éve tevékenykedik a kinesztetika tudományának a meghonosításán munkatársai, ápolási szolgálatai és ápoltjai javára.
 
A kinesztetika (kinaesthetics, kinesis mozgás, aesthetics érzékelés), amelyet F. Hatch és L. Maietta a 20. század ’80-as éveiben fejlesztett ki, az egyéni mozgásérzékelés, mozgáselemzés képességének a fejlesztésén alapszik, amelynek következménye az egyéni mozgáskompetencia fejlődése és a mások mozgásának a megértése, hatékony és kíméletes támogatása. A kinesztetikának ezért az élet valamennyi területén van hozadéka, de a legkiemelkedőbb módon az ápolásban, a másik emberrel történő interakcióban. Ezért már a kezdetektől a legnagyobb érdeklődést az ápolási szakemberek mutatták a kinesztetika iránt. A ’90-es években e tudományág trénerei megkezdték a rendszeres képzéseket a német nyelvterületen belül működő ápolási és egészségügyi intézményekben. A kinesztetika képzési intézményének folyamatos növekedésének köszönhetően jött létre az European Kinaesthetics Association.
 
A kinesztetikának hazánkban való meghonosítása érdekében – Kelet-Európában elsőként – trénerképző tanfolyamot indított a Gyulafehérvári Caritas munkatársai számára svájci szakemberek bevonásával. A 320 képzési órát magába foglaló trénerképzőt, amelyet még két felhasználói képzés előzött meg, összesen tíz Caritas-munkatárs végezte el.
A frissen végzett trénerek július 13–17. között a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban tartották első képzésüket külföldi szakemberek szakmai felügyelete mellett, amely során fogyatékkal élő gyermekeket és szüleiket avatták be a kinesztetika elméleti és gyakorlati ismeretvilágába.
A képzés utolsó napján, július 17-én módszerismertető bemutatót is tartottak a Caritas trénerei az egészségügyi és szociális intézmények, valamint az egészségügyi és szociális területen felelős hivatalosságok számára, amely során bemutatták a kinesztetika lehetőségeit, minőségi adalékát az ápolási folyamat, az ápoló és az ápolt szempontjából.
A bemutatót Brigitte Marty, a Kinaesthetics Schweiz ügyvezető igazgatója, Stefan Knobel, az European Kinaesthetics Association (EKA) tudományos szakértője, valamint a Caritas munkacsapatának frissen végzett trénerei tartották.

Ennek az innovatív tudományágnak a hazánkban való meghonosítása elsősorban az ápolásra szorultak és azok családtagjainak, hozzátartozóinak a tehermentesítését próbálja szolgálni. Vidékünkön ugyanis a betegek ápolása nagy mértékben a családtagokra hárul, akik ebben az ápolási folyamatban egyáltalán vagy csak nagyon kis mértékben kapnak szakmai segítséget. A számukra kínált képzéseken olyan gyakorlati tudásra tehetnek szert ápoltak és az őket ápolók, amelyek megkönnyítik a mindennapi ápolási folyamat elvégzését.