Bibliai gyermekhét – az összefogás szép eredménye

Második alkalommal került megszervezésre idén júliusban a gyermekhét a szombatfalvi Közösségi Ház udvarán, olyan  gyermekek részére, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudtak részt venni a nyári táborokban.

A Főegyházmegyei Szociális Fórum célkitűzése, segítséget nyújtani mindazoknak az egyház közeli szervezeteknek, amelyek szociális tevékenységekkel foglalkoznak. Ennek a  programnak a  keretében valósulhatott meg Székelyudvarhelyen is az az összefogás, amelynek egyik legjobb példája a júliusban megszervezett Bibliai Gyermekhét volt.  Az ötlet gazdája Máthé Gyöngyvér, a szombatfalvi Szent György plébánia pasztorál-referense volt.

A Főegyházmegyei Szociális Fórum  júniusi találkozóján a jelenlevők: Margit nővér, Mallesdorfi  Ferences Nővérek részéről, Both Jolán, a  Szép korúak részéről, Máté Zsuzsa Enikő, a Caritas Önkéntes program részéről felajánlottuk segítségünket a Bibliai Gyermekhét szervezésében és a lebonyolításában. Máthé Gyöngyvér szívesen fogadta felajánlásunkat.

Július közepén a szombatfalvi Közösségi Ház udvara 45 gyermek zsibongásától lett zajos, aki minden reggel kíváncsi szemekkel nézték az új társakat, önkénteseket, programot vezetőket. Csodálatos egy hetet töltöttünk együtt.  A gyermekek, akik nagyrészt a szombatfalvi plébániához tartozó hittanosok, hárman a Kis Szent Teréz plébániáról, ketten pedig a a Mallesdorfi  Ferences Nővérek által működtetett  Názáret házból érkeztek,  nagyon fogékonyak voltak a naponta változó de ugyanakkor egymással összefüggésben levő Bibliai történetekre.

A foglalkozásokat hétfőn-kedden a Mallesdorfi  Ferences Nővérek közül Jácinta nővér tartotta, szerdán-csütörtökön András Csaba jezsuita szerzetes-jelölt, pénteken Máthé Gyöngyvér pasztorál-referens.

A Bibliai történetek feldolgozása mellett, az önkéntesek segítségével naponta kézműves foglalkozásokat, ügyességi játékokat szerveztünk, ami még tartalmasabbá tette az egész hetet. Az önkéntesek felajánlották, hogy palacsintát sütnek az gyermekeknek, amit a nagy meleg ellenére el is készítettek.

Ez a Bibliai Gyermekhét egy nagyon jó példa arra, hogy merjünk bátran segítségek kérni, segítséget nyújtani, egymásra hagyatkozni. A  Főegyházmegyei Szociális Fórum erre a segítségnyújtásra, összefogásra próbál lehetőséget adni, nevelni.

Az a tény, hogy másoknak segíthetünk nagyon jó érzéssel tölt el.  Íme néhány gondolat az önkéntes lányok tollából, akik az egy hetes program minden napján részt vettek és segítségükkel gazdagították a gyermekek nyári élményeit, életét.

Ambrus Krisztina:  Nagy örömmel töltött el, hogy részt vehettem a szombatfalvi gyerekhéten, mint önkéntes. Nagyon jól éreztem magam.  Az a napi pár óra, amit a gyerekhéten töltöttem számomra egyfajta kikapcsolódást jelentett.  Nagy öröm volt foglalkozni a gyerekekkel. Jó volt látni a gyerekek arcán a mosolyt, a vidámságot és a jókedvet.  Köszönöm, hogy részt vehettem!

Ambrus Emese- Kincső:  Nagyon örvendek, hogy részt vehettem a szombatfalvi gyerekhéten, mint önkéntes. Nagyon jó volt a gyerekekkel játszani, és foglalkozni velük. Jó érzés volt látni a mosolyt a gyerekek arcán. Voltak olyan programok amibe én is részt vettem.  Nagy örömmel vettem részt a szendvicskészítésben és a palacsintasütésbe. Köszönöm, hogy részt vehettem!

(Máté Zsuzsanna)