Birtokba vették a Szent Ágoston Fejlesztőközpontot Csíkszeredában

„Isten mindenkiről úgy gondoskodik, mintha egyedül volna a világon és az egész emberiségről úgy, mint az egyes emberről.” mondta több mint 1600 évvel ezelőtt Szent Ágoston. És ez ma is így van, amit a 2018. június 7-i átadási ünnepség is alátámaszt. Az ide bejáró gyerekek, felnőttek, fogyatékkal élők mind egyéniségek, de a fejlesztőközpontban közösséggé válva, önálló egységet alkotnak, amelyről gondoskodik a Jóisten.
Június 7-én nem csupán egy építkezés befejezését ünnepeltük, hanem azt, hogy egy új otthont kapnak azok a közösséget alkotó gyerekek, felnőttek, idősek, fogyatékkal élők, akiknek az itt töltött idő szerves részét képezi egyéni életükben, fejlődésükben.

A több éves építkezés munkatársaink, barátaink odaadó munkája mellett viszont a fejlesztőközpont létrejötte egy igazi közösségi összefogás volt, mondhatnánk egy közösségépítő tevékenység eredménye, hiszen nagyon sokan segítettek abban, hogy ez megvalósulhatott. Sajnos megboldogult Ft. Pénzes József plébános úr, aki felajánlotta az épületet már nem ünnepelhetett velünk. Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult a fejlesztőközpont létrejöttéhez:
A Szent Ágoston Plébánia, Renovabis Alapítvány, Trier-i Caritas, Ulrich Mathey, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Molnár Ildikó, Bogos Ernő, Antal Attila, Tigra Will Kft, Triga Kft, Bifa Inst. Kft, Cabsat Kft, Elektro BBSZ Kft, Kecer Kft, CODEX régizene együttes, Csíki Kamarazenekar, ROLE Együttes, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazata, Váta Emese, Márton Judit, Tánczos Barna, Faluvégi Ágnes, Ambrus Imre, Bencze Béla és Juliánna, Váta Impex, Start Duó Kft, a Szent Ágoston plébánia munkatársai és hívei.

A rendezvényen köszöntőt mondott: Dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas Igazgatója.
A köszöntő után felkértük barátainkat, partnereinket, támogatóinkat, hogy szóljanak ők néhány szót, hogy az ők szemszögükből miért fontos egy ilyen intézmény létrejötte:
Tisztelendő Bálint István atyát,  a Szent Ágoston plébánia részéről;
Hargita Megye Tanácsának részéről Borboly Csaba elnök úr levélben köszöntötte a jelenlévőket;
Flender Gyöngyi konzul asszonyt, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről;
Füleki Zoltánt, Csíkszereda alpolgármesterét;
Demeter Zsuzsát, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás részéről.

A felszólalások első fordulóját követően a fogyatékkal élő fiatalok és a Caritas munkatársai egy közös tánccal örvendeztették meg a jelenlévőket, amelybe bevonták az ünneplő közönséget is.

Felszólalók sorát folyatta:
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője;
Urus Erika, a korai nevelő és fejlesztőközpont programjaiban résztvevő édesanya;
Faluvégi Ágnes a fogyatékkal élőket támogató programba járó fiatal édesanyja.

A gondolatokat követően Miklós Norbert, a fogyatékkal élő fiatalok részéről egy igazán megható verssel szemléltette milyen az élet a fejlesztőközpont fiataljai számára.

A verset követően a szervezők kis meglepetéssel köszönték meg mindazoknak, akik segítették a központ létrejöttét.

A rendezvény végéhez közeledve a fogyatékkal élő fiatalok elvágták az épület birtokba vételét szimbolizáló szalagot, majd Exc. és Ft. Tamás József püspök úr, Ft. Msgr. Szász János a Gyulafehérvári Caritas volt igazgatója  és Ft. Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Caritas lelki vezetője a Jóisten áldását kérték és tolmácsolták a Szent Ágoston Fejlesztőközpontra.

Végezetül Tamás István, aki éveken keresztül odaadó munkájával követte, irányította, szervezte az építkezést, körbevezette a jelenlévőket, hiszen ő az a személy, aki talán a legjobban ismeri.

További fotókért kattintson IDE!

(Pápay Kamilla)