Biztos kezdet az élet kibontakoztatásáért

A Gyulafehérvári Caritas Biztos kezdet egy biztos jövőért elnevezésű projektjének sajtókonferenciával összekötött záróeseményére került sor a marosvásárhelyi Caritas Házban október 25-én.

A rendezvényen részt vettek a projektben dolgozó szakemberek Hargita és Maros megyéből, Ludescher László a Caritas ágazati igazgatója, Sófalvi Szabolcs polgármester és Bóni Mária szociális referens a marosszentgyörgyi önkormányzat részéről, a Caritas kommunikációs csapata, illetve a helyszínre kiérkező médiamunkatársak.

Molnár József, a kommunikációs osztály vezetője, szeretettel köszöntötte az egybegyűlteket, és emlékeztette a hallgatóságot a szeretetszolgálat központi értékére, amely nem más, mint maga az ember. Így függetlenül attól, hogy véget ért egy projekt, a Caritas számára továbbra is fontosak, megsegítésre méltóak maradnak az emberek.

Ludescher László, a Caritas ágazati igazgatója, kihangsúlyozta, hogy a projektzáró valójában a román állam és a Norvég Alapok finanszírozási ciklusának végét jelenti, ugyanis a program tevékenységei szabadalmaztatott szolgáltatásokként a jövőben is folytatódni fognak. A vezető megköszönte Marosszentgyörgy, Korond, Zetelaka, Gyergyóalfalu, Gyergyóremete és Oroszhegy önkormányzatainak, hogy partnerként segítették a projekt lebonyolítását, illetve azt, hogy a későbbiekben is lehetővé teszik annak fenntartását. Külön háláját fejezte ki Sófalvi Szabolcs polgármester iránt, aki vállalta, hogy az elkövetkező öt évben támogatja a Biztos kezdet egy biztos jövőért programot. Hozzátette: „Hiszem azt, hogy továbbra is érdemes emberekbe, vidéki emberekbe befektetni, mert hosszú távon ez jelenti a jövőt.”

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere, megköszönte az együttműködési lehetőséget, és azt nyilatkozta: számára is fontosak a szociális kérdések, de mindenen túlmenően: az emberek. „Ha az élet nincs jó alapokra fektetve, akkor lehetnek ugyan eredmények, de talán nem lesznek a legjobbak.” Beszámolt arról, hogy az elmúlt két évben összesen hatvan családot és tizenkét várandós édesanyát sikerült támogatni Marosszentgyörgyön, a projekt keretében. Kismamák terhesgondozására, konzultálására, egészségügyi tanácsadásra, korai nevelést célzó baba-mama tevékenységekre adott teret a program.

Márton Melánia, a Biztos kezdet egy biztos jövőért projektmenedzsere, elmondta: a projekt kifutási ideje két év és két hónap volt. A tevékenységeket 2021. szeptemberében kezdték el, és az alábbi helyszíneken kialakított, úgynevezett Biztos Kezdet Házakban valósították meg: a Maros megyei Marosszentgyörgyön, a Hargita megyei Korondon, Zetelakán, Gyergyóalfaluban, Gyergyóremetén és Oroszhegyen.

A projekt célja az volt, hogy szociális szolgáltatásokat biztosítsanak olyan – főként vidéken élő, nehéz szociális hátterű – kisgyermekes családoknak, akik 0–6 év közötti gyerekeket neveltek, vagy várandós édesanyák számára. A projekt futamideje alatt több mint hatvan állapotos édesanyának és több mint 360 kisgyermekes családnak sikerült különböző szociális szolgáltatásokat nyújtaniuk. Településenként négy-négy szakmai munkatárs – egy pszichológus, egy pedagógus, egy szociális munkás és egy közösségi asszisztens – dolgozott közvetlen módon a hozzájuk forduló édesanyákkal és családokkal, míg a projektcsapatban ennél jóval többen, összesen huszonketten munkálkodtak.

Csog Ildikó pszichológus, a projekt szakmai koordinátora, azon szükségleteket domborította ki, amelyek a projektet létrehívták. Elmondta, hogy a vidéki településeken élő, nehéz szociális hátterű kismamák számára gyakran elérhetetlenek a manapság oly divatos terhesgondozói, egészségügyi vagy pszichológiai szolgáltatások, amelyekre viszont nagy szükségük lenne. Tudatosította hallgatóiban: Bár a születéstől számítjuk az emberi életet, sok kutatás látott már napvilágot, amelyek arra mutattak rá, mekkora hatással van a megszülető kisbabára az, ahogyan a szülei vártak, vagy nem vártak rá, hogy fiúnak vagy lánynak akarták, hogy a kismama mivel táplálkozott. Így egyre nagyobb figyelmet kap a terhesgondozás, a szülésfelkészítés társadalmi szinten is. A projekt egyik tevékenysége is ez, amikor a célcsoportba tartozó kismamákat támogatjuk egészségügyi tanácsadással, szülésfelkészítéssel ugyanakkor érzelmi támaszt is biztosítunk számukra ebben a különleges időszakban, és orvosokat, szülésznőket is meghívunk a minél szélesebb körű támogatás érdekében. A kisgyerek első három életévében milliószor milliónyi idegi kapcsolat alakul ki, az életünk során soha többé nem zajlik ekkora mértékű fejlődés. Ez is mutatja mekkora jelentősége van az itt lerakott alapoknak. Ugyanakkor, mégis van egyfajta elbizakodott hozzáállás társadalmi szinten, miszerint mindenki tud gyereket nevelni. A szülővé válásra nem készítenek fel, így aztán elképedve nézzük, ha valakinek nem sikerül elég jól belehelyezkednie ebbe a szerepbe. Mi azt szeretnénk, hogy a hozzánk forduló pároknak, családoknak sikerüljön szülővé válniuk, a központjainkba járó kisgyerekek pedig megkaphassák az élethez és fejlődéshez szükséges alapokat.”

A projektben dolgozó munkatársak kifejezték: a projekt lejárta után is folytatni fogják a már megalapozott tevékenységeket, amelyekben az említett önkormányzatok és remélhetőleg a helyi közösségek is segíteni fogják őket.

A projekt a román állam és a Norvég Alapok támogatásával, valamint a Gyulafehérvári Caritas saját hozzájárulásával valósult meg. A támogatás értéke: 3.586.000 lej volt. Ebből 3.048.100 lejt a Norvég Alapok, 537.900 lejt a román állam, 186.000 lejt pedig a Gyulafehérvári Caritas biztosított. A Caritas a ráeső önrészt saját erőforrásokból, önkéntes munka révén, valamint hűséges partnere, a Renovabis Egyesület által fedezte.

Orbán Júlia

Kapcsolódó:
Biztos kezdet egy biztos jövőért >>>
Látogatás a marosszentgyörgyi Biztos Kezdet Háznál >>>