Bohóckodtunk!

Önfeledt mosolyokkal és emlékezetes élményekkel ajándékozták meg a Küküllő-menti gyerekeket azok a német bohócok, akik – önzetlenségüket bizonyítva – rendszeresen látogatnak el Románia különböző településeire szórakoztató előadásokat tartani a Clowns Ohne Grenzen (Bohócok határok nélkül) civil szervezet keretein belül.

Kedden két településen tekinthették meg a bohócok előadását a Családsegítő programunk nappali központjaiba járó I-IV. osztályosok és osztálytársaik. A balavásári előadásra mintegy ötven helyi gyerek gyűlt be a Művelődési Házba, a gyulakuti műsoron részt vettek a gyulakutiak mellett a hármasfalviak és az erdőszentgyörgyiek is, ugyancsak körülbelül ötvenen.

Az ügyes bohócok hamar megragadták a gyerekek figyelmét, nemcsak azért, mert zenéjük, zsonglőrködésük és varázslataik nem mindennapi látványnak számítanak még a felnőttek körében sem, hanem azért is, mert értenek a gyerekek nyelvén, közvetlenek és szerethetők. Ezt bizonyította az az aranyos látvány is, amikor a gyerekek körberajongták bohócainkat, megölelgették őket, és köszönetképp általuk készített díszekkel ajándékozták meg őket.

Hasonló eseményen ezen gyerekek közül talán egyikük sem, vagy csak nagyon kevesen vettek részt a családok szerény anyagi helyzete miatt, emellett megtörténhet az is, hogy a családon belül nem fogalmazódik meg az igény, hogy a gyerekek megtekintsenek egy-egy szórakoztató vagy kulturális műsort, bábszínházi vagy egyéb ifjúsági előadást. Ugyanígy a szülők között is akad olyan, akinek ismeretlen ez a műfaj, hisz a néhány résztvevő anyuka közül egyikük azt kérdezte a műsor előtt: Olyanok, mint a tévében?

Köszönjük önkéntes bohócainknak, hogy szórakoztató, nevetéssel és meglepetésekkel teli élménnyel szolgáltak gyerekeknek, szülőknek és tanító néniknek egyaránt.

A Clowns Ohne Grenzen (Bohócok határok nélkül) német civil szervezet bohócokat, akrobatákat és zenészeket küld ki háború, természeti katasztrófák vagy szegénység sújtotta területekre azzal a céllal, hogy mosolyokat hívjanak elő és örömet okozzanak a gyermekeknek és közösségeknek származás, kor, kulturális, szociális vagy vallásos tényezőktől függetlenül.

(Márton Kinga Izabella)