Borota Gábor előadása: Kommunikációs zavar a házasságban

Borota Gábort előadását Székelyudvarhelyen szerveztük meg október 17-én a Civil Központ előadó termében, ahol közel ötvenen voltak kíváncsiak az előadóra és mondanivalójára. Gábort Ambrus Hajnal addiktológiai tanácsadó kollégánk mutatta be a résztvevőknek.

Az előadása során szó volt a különböző kommunikációs csatornákról, a kommunikációs gátakról. Mindezeket részleteiben bemutatva a párkapcsolatainkra. Nem csupán a házasságban élő párok kaptak információt, jó tippeket, tanácsokat, hanem azok is, akik még nem házasok vagy párkapcsolatban élnek vagy akár együtt élnek. Hiszen nem csak a házasságban akadhatnak kommunikációs problémák, gátak. Konkrét példák mentén tudtuk jobban megérteni az esetleges problémákat, amelyek akár a saját házasságunkra, párkapcsolatunkra is kivetíthetőek. A példák által sajátunknak is érezhettük az adott problémát és annak megoldására is jó tippekkel távozhattak a résztvevők.

Arról is szó esett, hogy hogyan lehet javítani az egyéni kommunikációs stílusunkon. Ez egy igen izgalmas része volt az előadásnak, hiszen itt akár egyedülállóként vagy ahogy szlengesen mondjuk szingliként is azonosulhattunk, jó tippeket, útravalókat kaphattunk. Természetesen itt is szóba került az, hogy hogyan tudom én magam saját magamon észrevenni a problémát vagy egyáltalán azt, hogy nem megfelelő módon kommunikálok a társammal. Hogyan tudok erre odafigyelni, javítani rajta vagy akár lépésről lépésre lassan változtatni ezen. Hiszen nem minden esetben a társunkkal van a probléma, hanem akár én is lehetek a probléma forrása azáltal, hogy nem egyértelműen vagy nem érthetően fejezem ki magam vagy a mondanivalómat.

Következtetésként levonhatjuk, hogy a kommunikációs zavarokat a házasságban, sok esetben maga a kommunikációnak a hiánya, annak a milyensége okozza. Erre tudatosan odafigyelve több konfliktushelyzetet is meg tudunk előzni vagy akár orvosolni.

Az előadás végén többen is feltették kérdéseiket, ezek megválaszolásával pedig Gábor újabb példákkal tudta gazdagítani a résztvevőket, amelyekből szintén tanulhattuk.

Benedek Alexandra, pszichológus

 

Kilépés a bántalmazásból című projekt Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2023-as évi helyi költségvetéséből támogatott projekt. Köszönjük ezúton is a támogatást!