Bővült az otthoni gondozók eszköztára Székelyudvarhelyen

Mobil EKG- és vérnyomás-monitarizáló készülékeket kaptak a Caritas otthoni gondozói a helyi tanács támogatásával

Újabb 2 darab mobil EKG és 3 darab vérnyomást monitorizáló készülék segíti a Gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi otthoni beteggondozók munkáját. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala 7000 lejjel támogatta az eszközök megvásárlását.

A készülékek előnye, hogy az ágyhoz kötött betegeknél helyben el tudják végezni az EKG-vizsgálatot, elkerülvén ezáltal a szakorvosi látogatást, amely sok esetben programálással és sorban álláson jár. Az otthon mért eredményeket pedig egy mobiltelefon használatával a bukaresti Elias Kórházban kardiológus szakorvosok értékelik ki, és az eredmény pár perc alatt kézben van. Így csak akkor van szükség tényleges szakorvosi beavatkozásra, ha ez indokolt. Tulajdonképpen úgy is mondhatjuk, hogy a szakorvos kezének meghosszabbítása lehet egy ilyen készülék.

Sok ágyhoz kötött betegünk évek óta nem végeztetett vizsgálatot, nem volt, aki elvigye, vagy mert túl sokba került volna neki. A beteggondozókat pedig örömmel tölti el, hogy hatékonyabban tudják végezni munkájukat a készülékek segítségével. Köszönet Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának.