Caritas nappali foglalkoztató központ indul Felsősófalván

A Csíkmadarason induló projekt „testvéreként” a Parajdi szociális központ projekt keretében indít nappali foglalkoztató központot a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazata. A keddi projektindító tanácskozáson a Caritas munkatársai mellett megjelentek a falu és a környék előljárói, valamint a partner szervezetek is. A központ a Humánerőforrás Operatív Program 2014-2020 (POCU) résztámogatásából valósul meg, ennek összértéke meghaladja a 4 millió lejt, a teljes futamideje pedig 33 hónap.

A Református Egyházközség gyülekezeti otthonában megszervezett eseményt elsőként Nyágrus László Parajd Község polgármestere köszöntötte, majd kiemelte, hogy, amikor szociális témákra gondolunk, akkor legtöbbszőr egyének jutnak eszünkbe, pedig ezek az ügyek valójában egész társadalmunkat érintik. Beszédében megerősítette, hogy mint önkormányzati vezető, továbbra is támogatja ezt és minden ilyen kezdeményezést, partner lesz a Caritasnak, és az egész régióra számíthatnak.

Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazat igazgatója röviden ismertette a projektet. A projekt célja a szegénység vagy társadalmi kirekesztés által veszélyeztett személyek számának csökkentése a peremre szorult közösségekben, a „Sóvidék Hegyalja” LEADER Helyi Akciócsoport által lefedett területen. Mindezt pedig integrált szolgáltatások biztosításával, a Parajdi Szociális Központ tevékenysége által (Fenyéd, Korond, Oroszhegy, Farkaslaka, Parajd, Máréfalva, Székelyvarság, Zetelaka Szováta város).

A projekt számokban:

  • 100 idős, segítségre szoruló, vagy fogyatékkal élő személy otthoni gondozása az új egészségügyi szolgáltatásokkal.
  • 24 idős személy támogatása a nappali foglalkoztató központ tevékenységei által.
  • 126 inaktív, munkanélküli személy, 124 idős személy egészségfelmérésének elvégzése és szükség esetén szakorvosi ellátás felé való irányítása.
  • 126 munkaképes személy számára tájékoztatás és szakmai tanácsadás nyújtása, amelyből 84 munkanélküli személy szakmai képzésének biztosítása.
  • 40 idős és/vagy fogyatékkal élő személy személyi vagy más hivatalos okiratainak (pl. tulajdonlevél, rokkantsági besorolás stb.) rendezése a térségben.

Továbbá hozzátette, hogy a tevékenységek hamarabb elindulnak, mint ahogy sikerül az új központot felépíteni, ugyanis a Református Egyházközség gyülekezeti terme otthont ad a projekt a tevékenységeinek, így az addig megszerzett tapasztalatokat már kamatoztatni tudják az új központban is.

Szász Tibor András a Felsősófalvi Református Egyházközség parókus lelkipásztora mesélt az épület történetéről, tőle tudtuk meg, hogy korábban iskola, seprűkötő műhely, de vegyszer raktár is működött benne. A 1992 óta átvette az Egyház az épületet, azóta nyaranta legalább 7-8 tematikus vagy szociális gyerektábort szerveztek benne. A tiszteletes kifejezte örömét, hogy az ideiglenes időszakban házigazdái lehetnek a projektnek és ő is támogatásáról erősített meg.

Az egybegyűlteket és a projektcsapatot köszöntötte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának Elnöke, aki örömét fejezte ki, hogy a szociális szolgáltatások terén folyamatos megújulást tanusít a Gyulafehérvári Caritas, de a most induló projektben is kezdeményezőként tűnik fel.

A projekt indító sajtóeseménye július 20-án zajlott, teljes futamideje 2023 év végéig tart, hivatalos partnere a LOCAL MENTOR GROUP Egyesület.

 

Parajdi Szociális Központ működtetése projektről>>>