Caritas Ukrajnáért

A Romániai Caritas Konföderáció által indított tevékenységek a menekültek megsegítésére

Ukrajna Oroszország általi megszállása óta (2022. február 24) 1.2 millió menekült lépte át az országhatárt, többségük tovább utazott más országba, de több mint 80.000 személy úgy döntött, hogy egy ideig Romániában marad.
A Romániai Caritas Konföderáció és ennek különböző egyházmegyei szervezetei már az első napoktól kezdve aktívan részt vesznek a menekültek támogatásában. Több száz család, nagyrészt édesanyák és gyermekeik találtak menedéket, ételt és szállást valamely Caritas által támogatott befogadó központban. Ezek a szálláshelyek olyan határmenti, határhoz közeli településeken, illetve nagyvárosokban, mint (pl. Bukarest) működnek, ahol nagy számban vannak jelen menekült családok.

Kilenc idegen, egy sors – menekültek a nagyvilágban

A központokban dolgozó személyzet abban is segítette a menekülteket, hogy igény esetén el tudják hagyni az országot. Felismerve a szükségleteket és válaszolva rájuk a Caritas kibővítette a menekültek számára nyújtott szolgáltatások listáját. Azoknak akik hosszabb ideig szeretnének Románia területén maradni, komplex szolgáltatásokat nyújtó központokat nyitottak meg, ezzel is segítve a menekültek beilleszkedését a helyi közösségekbe.
Pszichológiai, szociális illetve jogi tanácsadás, orvosi szolgáltatások igénybevételének segítése, munkábaállás elősegítése, csak néhány szolgáltatás típus, mellyel támogatjuk a rászorulókat. A beilleszkedés elősegítése érdekében román nyelvkurzusokat szervezünk, amelyekre egyre nagyobb igény van. Az oktatásban való részvétel jogának biztosítása szintén prioritás számunkra, mivel a háború elől nagy számban menekültek óvodás, iskolás korú gyermekek.

A Romániai Caritas szervezet addig nyújt támogatást a rászoruló családoknak, amíg arra szükség van. Amennyiben az ukrán helyzet úgy alakul, hogy újra nagyobb számban érkeznek majd menekültek Románia területére, készek vagyunk növelni a befogadó központok kapacitását, és humanitárius segítséget nyújtani a menekültek számára. Olvasd tovább a Romániai Caritas Konföderáció beszámolóját >>>

Kapcsolódó:
Összehangolt segítség – találkozó Szatmárnémetiben >>>
Segítség az ukrajnai háború áldozatainak >>>
Adományozás a háború áldozatainak >>>
Kilenc idegen, egy sors – menekültek a nagyvilágban >>>
Nine strangers, one fate – refugees in the big world (fb) >>>
Munkácson tájékozódtunk az ukrajnai háború okozta válságos helyzetről >>>
Az örök emberszeretet nevében >>>
Újabb szállítmány Kárpátaljára >>>
Megérkeztek a generátorok – P. Serhii Tryfiak, Caritas Kolomyia din Ucraina (video) >>>
A Romániai Caritas Konföderáció beszámolója a menekültek megsegítéséről >>>
One year of war in Ukraine (a Caritas Internationalis a romániai segítségnyújtásról) >>>
Egy év szenvedés és háború, de egy év szolidaritás is! (video) >>>
Tetiana Stawnychny, az Ukrán Caritas elnökének üzenete egy év háború után (video) >>>