Caritasos angyalkodás

Vannak emberek, akik ünnepek előtt, amikor megajándékozandók listáját írják, kihagynak néhány sort, ott név nem, csak összeg szerepel. Olyanoknak szánják, akiket lehet, nem is ismernek, de kívánják, hogy nekik is jusson egy kicsi a karácsonyból. És vannak emberek, akik a teendők listájára a karácsonyt megelőző napokra azt írják: kalákázás, adománycsomagolás, házhoz szállítás. Egyszóval: angyalkodás. Angyalok és angyalapródok népesítették be a gyergyószéki településeket, továbbították a kézzel fogható karácsonyi jókívánságot.

A Caritas otthoni beteggondozói 200 adag töltött káposztát és 100 élelmiszercsomagot vihettek ki ellátottjaiknak, illetve más, nehéz körülmények között élő családoknak. A 10 ezer lejes összegből, egy svájci személy adományából jutott ditrói, alfalvi, remetei, szárhegyi, újfalvi, csomafalvi, vaslábi és gyergyószentmiklósi otthonokba is. Ezen felül a gyergyóalfalvi és borzonti lakosok idén sem adták fel szokásukat, több civil szervezet összefogásával, a Gyulafehérvári Caritas társszervezésével sikerült idén is megörvendeztetni számos falustársat, egyedül élő idős, beteg embert és családokat. A korábbi években szervezett adománygyűjtések szolgáltak pénzalapként a karácsonyi ajándékozáshoz, a vírus miatt most a gyűjtés más formát öltött: az ünnep előtt lehetett az angyalfiába belepótolni. Két vállalkozó, egy civil szervezet, illetve számos magánszemély pénzadománnyal, sokan tartós élelmiszercsomagokkal válaszoltak az adománygyűjtő felhívásra. 30 lejtől 2000 lejig érkeztek összegek, így a nagyközségben, a svájci adománnyal együtt, házhoz szállíthattak 240  doboz töltött káposztát, bejglivel, kenyérrel és szaloncukorral, 70 nagy élelmiszercsomagot és kiosztanak 100 cipősdobozt is.

Idén a járvány miatt nem kalákában készült a töltött káposzta, hanem az előírások betartatásával a csíksomlyói Jakab Antal Ház konyháján főzték. Egy dobozban egy személy számára két étkezésre elegendő adag került. A szervezők olyanoknak szánták, akik az ünnepi ételt nem tudnák maguknak elkészíteni: idősek, egyedül élők, beteg az édesanya, egy szülő nehéz körülmények között neveli gyermekeit, illetve ahol nem lenne, amiből töltött káposztát készíteni.

Az élelmiszercsomagok többnyire olyan alapélelmiszereket tartalmaztak, amelyekből több ebéd főzhető, és olyanok kapták, akik el is tudják azt készíteni. A csomagban viszont volt egy kicsi finomság is, kávé, édesség, hiszen karácsony közeledett. A külföldön cipősdobozban csomagolt ajándékok a Caritas révén örvendeztették meg a gyerekeket. A 13 évesnél kisebbeknek érkeztek, oda, ahol nagyobb a család, kisebb a kereset, ahol nevelőszülők vagy társ nélkül élők viselik gyerekek gondját. A caritasos cipősdobozok mellett helyben is készültek hasonló ajándékok, azon adományok gyújtését és kiosztását az Alfalvi Fiatalok Egyesülete vállalta fel.

Jó érzés, hogy… – akik részt vettek az adományozásban, biztosan tudják folytatni ezt a mondatot. A szervezők egyike szerint az a szívmelengető, hogy olyan emberek is adakoztak, vittek tartós élelmiszert, akik korábbi karácsonykor csomagot kaptak. Lehet, hogy mostanra sem lettek jobb módúak, csak megérezve az ajándék örömét, kedvet kaptak az ajándékozáshoz. Jó az is, hogy december 23-án Alfaluban és Borzonton öt irányba indulhattak egyszerre adományokkal megrakott autók, jó, hogy a munkatársak gyerekei is részt vettek az ajándékok kihordásában. Jó, hogy ilyen sokan összefogtak egy szebb ünnepért, és az is, hogy a tizenöt-tizenhat éves fiatalok is szívesen segítenek. A szervezők egy fiatalt szólítottak meg, és következő reggelen öten érkeztek önkénteskedni.

Tettre kész fiatalok, és megajándékozott, magunkhoz ölelt idősek – ez az igazi angyalfia. Az adakozás módjának, ha jó szándékkal történik, és örömet ébreszt, nincs határa, hatása a kezdeményezőre is visszaszáll. Talán valami hasonló történt a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban is, ahol pásztorjáték volt az ajándék, az ottlakók pedig egymás angyalai.

Balázs Katalin