Caritasos kollégák képzése: elakadásban rejlő lehetőségek

A Fogyatékkal Élőket Támogató Programban és Biztos Kezdet Házban dolgozó Caritas-munkatársak számára tartott kinesztetika bevezető képzést Kassay Noémi és Péter Beáta Katalin. Október 20-21-én és november 10-11-én került sor Székelyudvarhelyen az igény szülte alkalmakra. A fejlesztő-támogató tevékenységet folytató kollégák munkájuk során elakadásokkal, nehézségekkel találkoztak, a felmerülő kérdések pedig nyitottá tették őket arra, hogy a kinesztetika-szemléletmódot behatóbban megismerjék. Az elakadásban rejlő lehetőségek – ez volt a vezérfonal, és a résztvevők a kinesztetika szempontrendszerével ismerkedtek tapasztalati úton.

A munka eredményességére a visszajelzésekből lehet következtetni. „A mindennapi munkám központi része a kognitív fejlesztés, amely elsősorban a mozgás révén valósulhat meg. A képzés során sikerült megtapasztalni azt, hogy a megfelelő testhelyzet, a mozgástevékenységbe bevezetett apró változtatás mekkora hatással lehet például a figyelemre, a gyermekkel való kapcsolódásra“ – fogalmazott Majos Bea pszichológus. Demter Szidónia pszichológusnak mind szakmai, mind magánéletében változást hozott a képzés: „Hasznosnak tartom a képzést. Ennek köszönhetően tudatosan figyelek magamra és a fejlesztési folyamatra, a gyerek reakcióira. A mindennapi tevékenységem során is figyelek arra, hogyan mozgok, hogyan fekszem le. Azóta kevesebbet ment ki a bokám. Segítek a páromnak is a hátfájás enyhítésében, a gerinctartó izmok lazításában. A visszajelzések sorát gazdagítja Péter Beáta Katalin tréner megtapasztalása is, aki elmondta, a kollégák nyitottak voltak, és sikerült néhány szempont alapján befele irányítani a résztvevők figyelmét, és tapasztalati úton saját felismerésekre segíteni őket. „A közvetlen környezetben dolgozó kollégák munkájára nagyobb rálátásom van, így kijelenthetem, hogy a képzés során szerzett tudás alapján elemeznek, és próbálnak tanulási környezetet teremteni a kliensek számára. Számomra ez az érdemleges visszajelzés.”

A kollégák képzése ezzel nem ért véget. A trénerek elmondták, az alapképzés után a közvetlen munkatársakkal kinesztetika-szemléletű műhelymunkákat, esetmegbeszéléseket terveznek, továbbá kilátásban van újabb bevezető képzések szervezése is, mivel hasznos lenne, hogy minél több kisgyerekekkel dolgozó kolléga megismerkedjen ezen szemlélettel.

Balázs Katalin