Cipősdobozok a Gedeon Richter Romániától is

Tegnap az utolsó Richteres cipősdobozokat is kiosztottuk.

A Gyulafehérvári Caritas keretében idén először volt példa arra, hogy egy hazai vállalat is bekapcsolódjon a karácsonyi szeretetakcióba. A Gedeon Richter Romania körülbelül 200 cipősdoboz-ajándékot gyűjtött össze december elejéig, amelyeket a Caritas munkatársai karácsony előtt folyamatosan juttatnak el a rászoruló gyerekeknek.

A Christmas Boxnak elnevezett kezdeményezés valójában 2015-ben indul a vállalat keretében, amikor az alkalmazottak egy szervezetlen formában, magánszemélyként 17 cipősdobozt állítottak össze saját költségre, ezeket rábízva a Caritasra, hogy továbbítsák a legszegényebb otthonokba. Idén annyira sikeres lett az akció, hogy több mint 100 lelkes alkalmazott kapcsolódott be a gyűjtésbe ugyanennyi számú dobozzal. A sikert látva pedig az a vezetőségi döntés érkezett, hogy a vállalat megduplázza a meglévő csomagok számát.

A dobozok átvételére a Gedeon Richter Romania központjában került sor. A vállalat vezetője, Dana Chelărescu elmondta: örül az együttműködésnek, hiszen a Caritas által ezek az ajándékok az arra legrászorulóbbakhoz jut el, olyan családokba, ahol a család hasonló ajándékot nem tud nyújtani a gyereknek. Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a Caritas kollégái idejük és életük nagy részét arra áldozzák, hogy segítsenek rászoruló embertársainkon, legyen az gyermek, beteg, idős. Ez példát mutat a társadalomnak: megtanít arra, hogy önzetlenek legyünk, hogy erőfeszítéseket tegyünk azért, hogy megmosolyogtassuk és megörvendeztessük családtagjainkat, de ugyanígy az arra rászorulókat is.

Az igazgatónő köszönetét nyilvánította ki nemcsak a Caritas, de a Richter munkatársainak is azért a lelkesedésért és együttműködésért, amivel véghezvitték a projektet. Szeretném, ha a karácsonyi szellem egész évben tartana, hogy adakozóak lehessünk egész évben, nemcsak az ünnepekkor, ezáltal örömet szerezve a hozzánk közel állóknak. A Caritas felé gratulációval fordult, és a szép eredmények mellett legjobbakat kívánta ahhoz, hogy továbbra is örömmel és szenvedéllyel tudjuk felvállalni a hasonló terveket.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás ágazatának igazgatójától megtudtuk, hogy országunkba a 90-es évektől folyamatosan érkeznek cipősdobozok és egyéb segélyek, csomagok, támogatások fejlett országokból, ezeket vártunk, ezekre mindig számítottunk. Idővel viszont rájöttünk arra, hogy jobb lenne a saját erőforrásainkból segíteni az embereket, hiszen nem lehet és nem szabad függni külföldtől. Emellett pedig a helyi közösségeknek megvannak a gyermekeket, időseket, nélkülözőket segítő erőforrásaik.

Észrevettük, hogy az önkormányzatok, helyi tanácsok mellett egyre több magánember és környékbeli vállalat (mint a Gedeon Richter is) szeretne civil felelősséget vállalni az elsődleges tevékenysége mellett, szeretne szociálisan aktívvá válni. Köszönöm, hogy több mint 200 doboz gyűlt össze, úgy érzem, ezeknek erkölcsi értékük van, és köszönöm a Richter kollégáinak, hogy ilyen nagy számban részt vettek és magukénak érezték az ügyet – vélte Ludescher László.

A cipősdobozokat a Családsegítő szolgálat és a Roma integrációs program osztja ki Maros megye területén a tevékenységekre járó legnélkülözőbb gyermekeknek.

(Márton Kinga Izabella)