Csak a mai nap!

Évente háromszor tart lelkigyakorlatot szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak a Caritas Ki-Út programja, a Segítőnővérek közössége és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat. A program idén második alkalommal került megszervezésre június 23–26. között a székelyudvarhelyi Szent Pió Lelkigyakorlatos házban. Ezen az alkalmon 13 gyógyulni vágyó szenvedélybeteg és hozzátartozó vett részt.

Alább egy résztvevő személyes élményét olvashatják:

„Évekig éltem félelemben, marcangoló bűntudattal, lelkiismeret furdalással, belső ürességgel és leírhatatlan fájdalommal. Az alkohol ezt adta nekem. Eleinte kecsegtetett, behúzott, elhitette, hogy felszabadulást, jókedvet, ellazulást fogok megélni akárhányszor fogok inni. Így visszanézve látom, hogy áldozat lettem, akit az ital becserkészett, becsapott és én elhittem neki, hogy örökké ezt nyújtja: átmeneti jókedvet, lazaságot, ami egy nehéz, stresszes munkanap nap után, –bevallom– jólesett. De nem. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ideig-óráig nem ezt kaptam, de nem tudom pontosan, hogy mikor alakult át az alkohol nyújtotta kecsegtető állapot. Nem ezt ígérte, amit aztán később adott. Átvert és lassan, alattomosan a fogja lettem. A fogoly lét kegyetlen állapot. Kiszolgáltatott lenni egy tárgynak.

A lelkigyakorlaton József élettörténetét vettük át részletesen Gyuri Atya előadásaiban. Az előadások során felismertem József élettörténete által, hogy milyen is a saját függőségem. József is börtönbe került, lábait béklyóba szorították, ő maga vasban járt. Én is valahogy így mentem a lelkigyakorlatra, ugyanis az egész életem láncokkal volt körbe véve. Ezek a láncok nem láthatóak külső szemmel, de nagyon is érezhetőek a mindennapokban: reggelizni nem tudtam, mielőtt nem ittam meg egy pohárral, remegett mindenem, minden gondolatom az italozás körül forgott, türelmem már nem volt, ideges és erőszakos lettem, pedig én nem ilyen voltam. Minden kicsinységre már elveszítettem a fejem és innom kellett. Megtanultam, hogy egy alkoholista iszik örömében, bánatában és CSAK. Mindent tudtam kifogásként használni, csakhogy ihassak. Én nem szabad akaratomból ittam. Függőségem miatt ittam. Ha visszaemlékszem fiatal koromra, én már akkor eldöntöttem, hogy nem leszek tróger alkoholista. Most már belátom, hogy ez nem akarat kérdése. A függő életében az akaratot a szesz irányítja.

Megtanultam itt a lelkigyakorlaton, hogy az alkohol mindig erősebb, mindig ő győz. Hiába akartam én saját magam megállni és ne inni. Kellett. Voltak hosszabb-rövidebb próbálkozásaim, hogy abbahagyjam az ivást, de végül mindig az alkohol győzött.

Tudtam én dolgozni is járni, voltak cimboráim is, akik ivó cimborák és ami most nekem a legfontosabb, hogy van családom is…MÉG! Ennek hálás tudok tenni.

Az ital engem teljesen megváltoztatott, más emberré váltam az évek során. Én nem ilyen ember akartam lenni gyerekként. Sose akartam én alkoholista lenni és sokszor akartam én abbahagyni, viszont az alkohol nem akarta. Nem engedett. Magamat nem tudtam én kikötözni a rabláncok közül, annak ellenére, hogy évekig próbálkoztam, megígértem én mindenkinek, de nem ment. Egyedül semmiképp.

Itt találkoztam a lelkigyakorlaton egy közösséggel, ahol megértették, hogy min megyek át és mennyire nehéz. Nem ítélkeztek, nem hallottam végre, hogy csak akarni kell és abba lehet hagyni. Nem! Nem lehet akarattal. Én nem tudtam, viszont most tudom, mit nem akarok. Így folytatni tovább nem akarom. Én felépíteni akarom az életem. Lassan-lassan, lépésről-lépésre megtanulni élni, megtalálni magamat, visszatalálni a hitemhez, a családomhoz, gyerekeimhez. Tudom, hogy ez nem fog menni egyik napról a másikra, de reményekkel telve jöttem el a hétvégéről és megtanultam, hogy csak a mai nap kell józannak maradnom. Szeretnék ennek a közösségnek a tagja maradni, hogy épülhessek tovább.”

Egy felépülő szenvedélybeteg beszámolója

Amennyiben függőségi problémákkal küzd, és szeretné a Caritas segítségét kérni, lépjen kapcsolatba Ambrus Hajnal addiktológiai tanácsadóval az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Tel.: 0737 300 980, hajnal.ambrus@caritas-ab.ro,
Gyergyószentmiklós, Márton Áron utca 22. szám,

Székelyudvarhely, Kossuth Lajos utca 18. szám.