Családi nap Gyergyószentmiklóson

Napsütés, rendezett zöld udvar, vidám gyerekek és dalaik, békés és mosolygó szülők, bográcsgulyás illata jellemezte ezt a napot.

Június 9-én családoknak szóló programokkal várták a Caritas családsegítő, önkéntes, valamint korai nevelő- és fejlesztő munkatársai a Napsugár Panzió udvarára az érdeklődőket. A reggel tíz órától este hat óráig zajló programokon minden generáció jelen volt, a nagymamától az unokáig, így valóban sikerült egész családokat megszólítani és bekapcsolni a rendezvénybe.

Nagy érdeklődés főként a Kicsik Udvarán volt, ahol a 4 hónapostól 4 éves korig kínáltunk foglalkozást: mondókázás, népi gyermekjátékok, kézminunka, szabadjáték, kéz- és arcfestés.

Állandó mozgolódás jellemezte a többi ötletes játékos standot is: labdafujjás, kirakósok, akadálypály, papucsrugás, piramisépítés, jó dolgok naplója.

Akik kézműves tevékenységekre vágytak, azok a Pro Terra alapítvány képviselői, valamint Dániel Margit önkéntes jóvoltából az üvegfestés, képkeret készítés, szélfogó propeller, valamint karkötők készítése közben lelhették örömüket.

A szülők számára kialakított beszélgetések helyszínéül egy filagória szolgált, ahol Czikó László pap vezetésével a családról, gyermekről, gyermeknevelésről egy tartalmas eszmefuttatáson vettek részt.

A gyergyószentmiklósi idősek klubjának három hölgy tagja kétszáz személyre bográcsot készített, melyet nagy étvággyal fogyasztottunk.

Ebéd után már a közösség építés volt a fő szempont, így a jelenlevők között nyolc csapatot alakítottunk ki. A csapatszellem erősítésére egy közös feladatot oldottak meg nagy igyekezettel a kis csoportok, majd staféta szerűen több standon végig haladtak, ahol különböző együttműködést igénylő feladatok várták őket.

Az este közeledtével útravalóul szolgáló hamuba sült pogácsával és családi emléklappal búcsúztattuk a résztvevőket, valamint Portik Hegyi Kelemen főesperes által tartott szentmise tette teljessé a napi élményeket.

A jó szervezésre utal, hogy sikerült sok ügyes önkéntest is bevonni, az ők segítsége nélkül, nem lehetett volna ennyire színvonalas a rendezvény.

(a Caritas-csapat: Noémi, Csilla, Emi, Előd, Robi, Lujzi)