Családi napot tartottunk Gyergyószentmiklóson!

Családi napot szerveztünk Gyergyószentmiklós újonnan felavatott Szent István-terén elsősorban gyerekeknek, anyukáknak, apukáknak, babáknak, nagyszülőknek, tehát mindenkinek, aki szeretett volna kikapcsolódni, szórakozni, játszani, hasznosan eltölteni napját családjával.

Immár negyedik éve szervezi meg a Gyulafehérvári Caritas négy programja: a Családsegítő Szolgálat, az Önkéntes program, a szenvedélybetegekkel foglalkozó KI-ÚT konzultációs program, valamint a Korai nevelő- és fejlesztő központ munkatársai a családi napot Gyergyószentmiklóson, idén július 16-án, amelynek most először az újonnan felavatott Szent István-tér adott helyet. A helyszínválasztás jónak bizonyult: a forgalmas városrészen zajló tevékenységekről az arra járók is tudomást szereztek, így közülük is sokan bekapcsolódtak a foglakozásokba. Összesen 98 regisztrált személy vett részt a rendezvényen. Az alkalomra a templom ajtaját is megnyitotta a plébánia, az istenházában adva helyet a felnőttek számára szervezett tematikus beszélgetéseknek.

Míg a szülők, nagyszülők szakember vezetésével a templomban járták körül az otthon és a családi harmónia témáját, a gyermekek a téren választhattak maguknak elfoglaltságot. Picik, kicsik, de akár a kamaszok és persze a játékos kedvű felnőttek is találtak kedvükre való programot, amelyet a négy program munkatársai mellett az önkéntesek segítettek levezetni.

Hogy serkentsük az aktív részvételt, a játékokat úgy állítottuk össze, hogy valamennyit kipróbáljanak a gyerekek. Az egyes próbák teljesítéséért zsetonokat kaptak, amiket különböző módon hasznosíthattak. Az érméket beválthatták például varázskemencében készült süteményre, jó dolgok naplójára, arcfestésre, hajfonásra, de csodaszereket is kaphattak értük a varázspatikában. Itt bűvös cukorkákkal, édességekkel, ropogtatni valókkal szolgálták ki őket az önkéntesek, miután a gyerek megfogalmazta, hogy ő vagy esetleg hozzátartozója milyen „betegségben szenved”. Volt gyógyszer többek között a lustaságra, a feleselésre, hisztire, testvér-féltékenységre, és bármi „nyavalyára” amit igényeltek az ide betérők. Az önismeret, a családtagok ismerete került előtérbe ennél a beváltó pontnál, a foglalkozásokon pedig a mozgásfejlesztés kapott hangsúlyt. A nagymozgásokat, illetve a finommotorikát fejlesztő apró mozgásokat játékos formában gyakorolták a résztvevők – az ügyességi feladatok megoldásával járó sikerélmény újra és újra visszavonzotta őket egy-egy programhoz.

A rendezvényt támogatta Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószentmiklós Önkormányzata.