Családi program Csíksomlyón

Május 31-én családi napot tartottak Csíksomlyón a család éve jegyében

Május 31-én a Gyulafehérvári Caritas családsegítő szolgálata és a csíksomlyói ferencesek szevezésében vidám, tartalmas együttlétre és kikapcsolódásra került sor a csíksomlyói kegytemplom udvarán. A Gyulafehérvári Caritas a 2008-as évet a család évének hirdette meg, ennek keretébn született meg ez a kezdeményezés, amely által a családok a különböző kézműves foglalkozások, közös éneklés, játékok és vetélkedők során jobban összekovácsolódtak, közös élményben volt részük, felfedezték újra egymás értékeit, és erősödött a családi összetartozástudatuk. A programon közel száz személy vett részt, közülük 65 gyerek volt.
A napot az Árvácska együttes kezdte koncertjével, amely jó hangulatot teremtett. A mozgékonyabb gyermekek táncra is perdültek. A kézműves foglalkozások alatt is gyerekdalok töltötték be a teret.
Az előkészített standokon sok érdekesség várta az érdeklődőket. A batikolás művészetére Anis óvűnéni tanította meg főleg a lányokat és anyukákat, de néhány apuka is kipróbálta ezt a technikát. Az agyagozásnál érdekes figurák születtek: sünik, krokodilok, gyertyatartók. Nagyon belemerült mindenki a munkába, apa a fiával, anyuka a lányával, egymást segítve vagy versenyezve igyekeztek minden standhoz elérni. A gipszfigurák festésénél is nagy volt a tolongás. Különböző gyergyatartókat és figurákat lehetett kifesteni. Az emléklapok, képeslapok készítése is nagyon látványos munka volt, termésmagokat és különböző színes papírokat használtak fel. Az elkészített tárgyakat, kendőket, figurákat mindenki hazavihette, a család közös munkája emlékeztetheti majd őket erre a napra.
Ebédszünetben a ferencesek kürtőskaláccsal kínálták meg a családokat.
A program második része a vetékedőké volt. A nap csúcsa volt, amikor a ferencesek bemutatták a családi papucs használatát. A fapapucsok három-, illetve négyszemélyesek voltak. Nehéz volt egy papucsban egyszerre lépni a családnak, öszhangban lenni, de ennek ellenére ügyesen feltalálták magukat.
Gyerekjátékokkal, énekléssel folytatódott a nap, majd minden résztvevő emléklapot kapott. A gyerekeket édességgel és ajándékcsomaggal ajándékozta meg a Caritas gyereknap alkalmából.
A nap zárómomentuma a szentmise volt, amelyben közösen adtak hálát gyermekek és szülők ezért a napért, és imádkoztak a családok egységéért és békéjéért.
Ezúttal is köszönetet mondunk támogatóinknak: a Vitos Kerámia Kft-nek, amely agyaggal és ajándéktárgyakkal támogatta rendezvényünket, a Benignitas Alapítványnak, amely a batikoláshoz szükséges anyagokat biztosította, az Árvácska együttesnek, akik önzetlenül énekeltek és vidámabbá tették a napot. Külön köszönjük a kézműves foglalkozások vezetőinek, Molnár Annának, Bartis Ágotának, Lőrincz Rékának, Simó Teráziának, Sipos Violának és András Gyöngyinek, akik önkéntesen vállalták ezt a feladatot, a jó Isten fizesse meg nekik. Köszönjük a ferences szerzeteseknek, hogy partnerek lehettünk, reméljük, hogy lesz folytatása is ennek a kezdeményezésnek.