Családias kalákázás a Szent Gellért Alapítványnál

A nagy hagyománynak örvendő önkéntes táborok sorát ugyan meg tudta állítani a világjárvány, de a jókedvvel végzett munkának nem tudott határt szabni idén sem. A korábbi években általánossá vált, hogy nyaranta vidám arcok lepik el a Caritas színeiben valamely községet, hogy aztán annak játszótereit, középületeit egy hét leforgása alatt újjávarázsolják. Bár a vírus terjedésének visszaszorításáért bevezetett szabályozások ellehetetlenítették az előzőekhez hasonló nagyszabású tábor megszervezését, az önkénteseink több kisebb csoportjával csak hozzáláttunk a munkához.

Ezúttal a Szent Gellért Alapítványnak segédkeztünk három helyszínen. Voltak, akik Szelterszen játszótéri elemeket, kerítést, épülethomlokzatot csiszoltak és festettek, mások régi világítótesteket restauráltak, többen a gallyazásból vették ki részüket, illetve a lekaszált szénát gyűjtötték boglyába. A barkácsolást, kétkezi szerelést kedvelőknek is akadt bőven tennivaló: Szentegyházán egy egész raktárnyi segédeszköz és szék várta, hogy ismét használható állapotba hozzák őket. A szerencsések pedig Székelyudvarhelyen a destruktív vágyaikat engedhették szabadjára egy pajtabontás keretében.

A szállás is rendhagyó volt, mivel a tábor lakóinak többsége éjszakára sátrazni kényszerült. Különös, de egyben megnyugtató élmény volt úgy álomra hajtani fejünk, hogy jobbról az ásványvízforrás, balról a Vargyas-patak csobogott. Amikor pedig reggelente először megpillantottuk a szelterszi tájat, az minden esetlegesen felmerülő nehézséget képes volt feledtetni.

Munka után édes a pihenés, aminek délutánonként inkább az aktív szabadtéri formáját biztosítottuk önkénteseinknek. Sajgó Balázs lelki igazgató és Borota Gábor pszichológus műhelymunkát tartott, de a vetélkedők, a filmest, a tábortűz és a kirándulás a Vargyas-szorosba sem maradt el. A legnagyobb sikere viszont a Szentegyházi hegyimentő és a barlangász csapat által szervezett foglalkozásnak volt, ahol az általuk kifeszített kötélpályán való lecsúszás mellett fal- és ládamászásra is lehetőséget biztosítottak.

Bár az idei kalákázás a korábbiaknál mondhatni kisebb hangvételű volt, támogatóink felajánlásai nagyban hozzájárultak a sikeres lebonyolításhoz. Hálás szívvel köszönjük a Szent Gellért Alapítvány, a Szentegyházi hegyimentő és a barlangász csapat, a Caritas Logisztika, az Odorest Kft., a Prod Spicom Co Kft., a Harmopan Rt., a Tim Ko Brut Kft., illetve Hargita Megye Tanácsa az Új fiatalok bevonása a Caritas önkéntes munkába, a meglévő önkéntesek mozgósítása és motiválása projekt keretében nyújtott támogatását.

További képekért kattintson IDE!

Gegő Imre