Családnap Etéden

Családnapot tartottunk Etéden az általános iskolában 2019. november 15-én, pénteken. A gyerekek mellett az eseményen részt vett az etédi önkormányzat mediátora, könyvtárosa, valamint az iskola mediátora. Nagy izgalom volt az etédi iskolában november 15-én amikor megszerveztük a családnapot. Az előző napokban megbeszélést tartottunk Tiboldi Sándorral az etédi iskola igazgatójával, aki nagy lelkesedéssel fogadta a családnap megszervezését. A gyerekek nagy örömmel gyülekeztek az iskola tornatermében  az előkészítő osztálytól a VI.-dik osztályig voltak a gyerekek,összesen 65 gyerek volt ezen a napon. Az előadás témája egymás elfogadása volt.

A program célja a tanulók érzékenyítésre való nevelése a tolerancia jegyében valamint az egymás elfogadása. Bevezetésként beszélgettünk a tolerancia és a család fontosságáról, mit jelent nekünk tolerancia, a család, az akadályok elviselése, a más nézetek elfogadása, mit jelent a vallási tolerancia, a kölcsönös megértés, tisztelet és megérteni, hogy bármennyire is nem értünk egyet valakivel, tartsuk tiszteletben egymás jogait, hogy tudjon hinni abban, amit ő maga helyesnek tart. A tolerancia saját magunkban valamilyen indulat vagy érzés, képesek vagyunk kezelni, elfogadni, megérteni vagy feldolgozni. Fontos az egymás iránti tisztelet, bizalom, a pozitív érzelem a másik ember iránt. Különbözőek vagyunk, senki nem egyforma, a többi embertől sok dologban különbözünk. A ,,tolerancia tanulható és tanítható”. Ha megtanulunk toleránsnak lenni, akkor nem lesznek negatív sztereotípiáink. Többször elhangzottak a kérdéseink: hogyan segítünk a fogyatékkal élő, hallássérült, látássérült személyeknek, stb. Ráhangolódtunk, elmélyültünk a közös érzések érdekében. Az előadásunkat egy személyes példa is követte. Kelemen Boróka felvetette azt a témát, hogy hogyan viselkedjünk, ha fogyatékkal élő személyekkel találkozunk. Ezt a témát körbejártuk különböző példákkal. A gyerekek nagy odaadással és nagyon sok példával alátámasztották az elhangzottakat, így könnyebb és érthető volt a számukra a tolerancia (toleránsnak lenni). Amikor hallássérült személyhez beszélünk, akkor forduljunk vele szembe, hogy lássa a szánk mozgását. Ugyanakkor a gyerekekkel megbeszéltük, hogy a látássérült személyeknek hogyan segítsünk az úton, amikor meglátjuk őt fehér botjával. 

Az elméleti részt követte egy filmvetítés, ami megerősítette a tolerancia fontosságát. A Családnap egy ismerkedős játékkal kezdődött, ahol mindenki megismerkedett egymással, itt a meghívottaink is bekapcsolódtak a tevékenységbe. Foglakozásunkat egy szociometriai játékkal kezdtük, melyet több más játék követett. Befejezésül két ajándékot készítettek a gyerekek, az egyiket a szüleiknek adták, a másikat annak, aki nekik a legkedvesebb. Az ilyen típusú előadások hozzásegítik a gyerekeket a különböző élményszerzéshez, lelki és szellemi fejlődésükhöz. A gyerekek vidámak és bizakodóak voltak a jövő tekintetében. Mindig várnak egy újabb rendezvényt és egy újabb ünnepnapot, ami továbbra is közös cél, a közös együvé tartozásban is megerősít mindannyiunkat.

A programot, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatta, ezúton is köszönjük.

További képek kattintson IDE!

Szávai Piroska