Családnap Korondon

Családnapot tartottunk a korondi általános iskolában 2019. november 20-án. A rendezvényhez a Nappali Foglalkoztató Központ egyéni és csoportos tevékenységein résztvevő diákok mellett csatlakozott az iskola két I. osztálya is. Összesen 57 gyerek, valamint 3 szülő vett részt a foglalkozásokon. Egy négy órán át tartó tevékenységsorozatról beszélünk, mellyel célunk a gyerekek érzékenyítése, a tolerancia fogalmának tisztázása, a másság elfogadása volt. A két I. osztályban párhuzamosan zajlottak tevékenységeink. A párhuzamos tevékenységek lejárta után csatlakoztak hozzánk a Nappali Foglalkoztató Központ egyéni és csoportos tevékenységein résztvevő diákok, valamint néhány szülő is.

A csoportkép elkészítése után a gyerekek elfogyasztották a finom ebédet, majd kezdetét vette a Nappali Foglalkoztató Központos diákok és szüleinek közös tevékenysége is. A rendezvényt egy rövid beszélgetéssel indítottuk, mellyel célunk a tolerancia fogalmának tisztázása volt, majd a gyerekek is mesélhettek saját tapasztalataikról a másság elfogadását illetően. Próbáltuk a tolerancia fogalmát a gyerekek nyelvén megmagyarázni, hozzuk közel álló helyzeteket felhozni, hogy ők is kapcsolódhassanak be  a beszélgetésbe és tudjanak példákat felhozni a saját életükből. A gyerekek nagyon beszédesek voltak, nagyon sok élményük, mesélnivalójuk volt a téma kapcsán. Próbáltuk rávezetni őket arra, hogy a jövőben jobban figyeljenek oda egymásra, egymás érzéseire, hiszen senkinek sem kellemes élmény és érzés, hogyha ki van közösítve egy csoportból csak azért, mert ő valamiben különbözik a többi társától.

Ezt követően különböző játékos tevékenységekkel próbáltuk rávezetni a gyerekeket egymás elfogadásának a fontosságára. Egy ismerkedős labdajátékkal indítottunk, melynek célja az egymásra való odafigyelés volt. Ezt követte egy szociometriás játék, mellyel célunk az volt, hogy a gyerekek érzékeljék, hogy bár annyi mindenben különböznek egymástól, mégis vannak olyan dolgok, amik sokukban közös, érdeklődési körtől vagy nemzeti hovatartozástól függetlenül. Majd egy autós játék következett, melynek célja az volt, hogy bár mindenkinek van egy feladata, célja, útiránya, mégis fontos az, hogy vegyük észre, hogy mások is vannak körülöttünk, és oda kell figyelni arra, hogy bár érvényesülni akarunk, figyelembe kell vegyünk másokat is. Ezt követte a „Jön a cápa” című játék, melynek célja szintén az egymásra való odafigyelés volt. A mozgalmas játékokat egy nyugodtabb hullahopp karikás játék követte, mellyel a cél egymásnak a segítése, az egymásra való figyelés volt.

A programot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatta.

További képekért kattintson IDE!

Szabó Edit