Családok majálisa Csíkszenttamáson

A Caritas családsegítő szolgálata a Nők órája programsorozat keretében családi majálist szervezett

A Caritas családsegítő szolgálata keretében „Nők órája” címmel programsorozat indult Csíkszenttamáson 2008 októberében. A program részvevői a kéthetente való találkozókon különböző tematikájú előadásokat hallgatnak, illetve vitatatnak meg, mint a családi kapcsolatok ápolása, javítása, generációk közötti konfliktusok áthidalása, stresszel való hatékony megküzdés, nevelési kérdések, különböző életszakaszok nehézségei, párkapcsolati kérdések stb.
 
A családsegítő szolgálat mottója „A változás és a változtatás lehetősége”, hisz meggyőződésünk, hogy mindannyiunknak szüksége van arra, hogy belsőleg megújuljunk, változzunk.Az a tapasztalatunk, hogy a nők a munkahelyen és a családban egyaránt nagyon sokat vállalnak magukra, és viszonylag kevés lehetőségük van arra, hogy feltöltődjenek, kikapcsolódjanak, hogy új információkkal gazdagodjanak.
A program célja többek között az is, hogy minőségi programokat kínáljon a nőknek, és a családoknak, elősegítve ezáltal az egyéni pozitív változást, ami hozzájárulhat a családi kapcsolatok javulásához is.
 
A Nők órája keretében szerveztük meg a családok majálisát is, ahol együtt lehetett a család apraja-nagyja. Nagy élmény volt a gyermekeknek, de a szülőknek is, hogy hasonló korosztályú családokkal lehettek együtt, lazíthattak, pihenhettek, szórakozhattak. Hét család, összesen 29 személy vett részt, akik a falutól 3 kilométerre levő Szent Anna-feredőnél táboroztak le. Kelet irányban az egykori gótikus templom tornyának a romja volt látható, amely az Árpád-kori faluból maradt fenn. A nyugatra emelkedő dombon pedig az 1592-ben épült Szent Anna-kápolna áll. A templom dombjának alján található a Feneketlen-tó, amelyet meleg vizű forrás táplál.
 
Megérkezés után a férfiak tüzet raktak, a nők az élelem előkészítésén fáradoztak, míg a gyerekek belelendültek a terület felfedezésébe. Vetélkedőkkel és szórakoztató játékokkal folytattuk a programot, amelybe bekapcsolódtak a gyerekek mellett a szülők is.
Ebéd után megalakult a focicsapat, és egy kis bemelegítő játék után elkezdődött a mérkőzés. Jó volt együtt játszani, ahol ott volt apa is, meg anya is, mindenki belelendült a játékba. Estefele a tűz körül nótázgatott a csapat.
Felejthetetlen emlék marad a családoknak. Búcsúzáskor abban maradtunk, hogy mindenképp folytatatni kell. (Rétyi Julianna)