Családsegítés minden szinten

Az adventi időszakba léptünk, hamarosan itt a karácsony és az év vége, ilyenkor szoktuk átgondolni a 2016-os évet. Erre teszünk próbálkozást a Gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi családsegítő szolgálatának programjai fényében. Munkánk része az idősekkel, serdülőkkel és szüleikkel való foglalkozás Székelyudvarhelyen és 7 környező településen. Célunk a családok belső egyensúlyának megtartása vagy visszaállítása.

Az idősek esetében a mentálhigiénés alkalmakon arra próbáljuk bíztatni őket, hogy meglássák és megéljék az időskor szépségeit. Azt tapasztaljuk, hogy gyakran rácsodálkoznak azokra a kérdésekre, hogy mit jelent az önbizalom, lehet-e az idős ember boldog, hogyan tudják megtartani a vitalitásukat, mit jelent a jelenben élni, milyen szerepeket élnek meg, mit gondolnak a halálról és a gyászról. Ebben az évben 164 idős vett részt a csoportfoglalkozásokon.

A szülőkkel való munka egy kihívás számunkra, értékeljük, amikor a szülők nyitottan, szabadidejükből áldozva jönnek el egy-egy kimondottan nekik szóló tevékenységünkre. Megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, kívülről tekinthetnek életükre, amely egy új színt, aspektust, szempontot világíthat meg számukra és kimozdíthatja őket egy adott nehézségből. Jelenleg két szülőknek szóló csoport működik. Idén öt családnapot szerveztünk Udvarhelyen és környékén, ahol mindhárom generáció találkozott, minőségi időt töltve el együtt.

A serdülőkkel való foglalkozásban a hangsúlyt a szexuális nevelésre, a nem kívánt terhesség és az abortusz megelőzésére fektetjük. Célunk a családi életre nevelés, a szexuális és általános egészségvédelem népszerűsítése, társas kompetenciák fejlesztése a későbbi tudatos és felelősségteljes felnőtt szerepek kialakítása érdekében. A fiatalok ezeken a foglalkozásokon nyíltan beszélhetnek problémáikról, feltehetik azokat a kérdéseiket, amelyek családi körben tabunak számítanak, oktató filmeket néznek, vitáznak, magyarázatokat kapnak az őket érintő témákról, legyen az szexualitás, pályaválasztás, önismeret, társas kapcsolatok, önelfogadás vagy más. 2016-ban is több száz serdülő vett részt programjainkon. Nyár folyamán szerveztük a Tini tábor a tudatos fiatalokért című rendezvényt, ahol 4 napon keresztül 30 fiatallal kerestük a választ arra, hogyan válhatnak felelősségteljes tudatos felnőttekké.

Gárdonyi Géza szerint „a család olaj az élet lámpásában”, szóljon hát a 2016-os advent a családjainkról, az odafigyelésről és a meghitt együttlétekről.

Programjainkat támogatta a Bethlen Gábor Alap és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa.

(Lőrincz Réka)