Csapatépítéssel egybekötött lelkigyakorlat

December 2-3-án Hargitafürdőn találkoztak a szervezet gazdasági ágazatának vezetői

Az első nap arról beszélgettünk, hogyan érezzük magunkat a munkaközösségben, milyen pozitív és negatív hatások érnek, és választ kerestünk arra, hogy miket is kell megváltoztatnunk a munkaközösség életében.

Az átszervezés után fontosnak tartjuk, hogy a létrejött munkaközösségekben igazi csapatként tudjunk együtt dolgozni és tudatosan figyeljünk arra, hogy milyen körülmények között és milyen légkörben dolgozunk. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyen, fontos a tevékenységek átláthatósága, tervezhetősége, a jó csapatszellem, és hogy mindenki számára egyértelmű legyen a cél, így könnyebben követhető a fejlődés is, és több sikerélményben lehet részünk. Fontos, hogy a problémákat meg tudjuk beszélni, értékeljük egymást és ehhez megfelelő javadalmazás, anyagi motiváció is társuljon. Ha a munkatársaink pozitív hozzáállással, jó hangulatban végzik a munkájukat, ez egyértelműen kihat a gazdasági eredményekre is. Többször elhangzott, hogy a változások óta létrejött fejlesztések és a kitűzött célok megvalósítása vezetőink számára is nagy lendületet és elégtételt adott.

Jó, ha a csapat úgy veszik össze, hogy ki tudjon békülni – fogalmazta meg egyik munkatársunk. Ha valaki nem látja a folyamatot, nem látja az irányt és kívülről mindenki bekiabál, hogy hogyan is kell csinálni, visszahúzó erőként hat.

A megbeszélések, elemzések után közös vacsorakészítés következett, majd szabad program, amely lehetőséget adott a beszélgetésekre és közös játékra. Többünk számára különleges élményként maradt meg az esti Rizikó és a vidám, oldott hangulat.

A második napon inkább a lelki dolgoknak adtunk helyet, ráhangolódva az adventre, megfogalmazva azt, hogy mire is várakozunk idén igazán. A Ft. Máté Róbert által előkészített igerész és a hozzá kapcsolodó kérdések rávilágítottak életünk kulcskérdéseire, lehetőséget adva a készülődésre, amiket kiscsoportban beszéltünk meg: Hogyan tudnék elszámolni az életemmel, ha ma kellene Isten elé állnom?, Mennyire vagyok tudatában, hogy életem a kezemben van, de egyszerre Isten kezében is?, A mostani várakozásban mi erősebb a lelkemben: az öröm és megnyugvás vagy a rémület és kilátástalanság?

Közös szentmisével zártuk az együttlétünket és egy utolsó kiértékelő erejéig felidéztük, hogy mivel is térünk vissza a hegyről a mindennapokba. Köszönet Ft. Máté Róbertnek, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatójának, hogy bevállalta a lelkigyakorlatot és segített az ünnepre való ráhangolódásban. Több munkatársunk is jelezte, hogy számára érték volt az együttlét, feltöltődve és megajándékozottan megy haza, és hogy szükség van időnként együtt gondolkodni, együtt imádkozni.

Mivel a kommunió évében vagyunk, úgy döntöttünk, hogy a 2011-es évben több közösségi programot szervezünk. Az első ilyen alkalom egy farsangi bál lesz január végén az ágazat munkatársai és azok családja számára, de meg fogjuk ünnepelni a nők napját, gyereknapot, következő Mikulást, mindemellett pedig lehetőséget teremtünk egy közös kirándulásra és lelkigyakorlatokra egyaránt. (Péterfi Attila)