Csejdi roma nap

Egy esélyt mindenkinek Marosszentgyörgyön címmel Csejden a romák nemzetközi napját ünnepelték április 5-én, csütörtökön a helyi művelődési otthonban.

A Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal, a Divers Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas és a Szent György Gimnázium által szervezett fergeteges hangulatú közösségi eseményen levetítettek egy filmet a romák származásáról, szokásairól, világhírű romákat mutattak be, majd roma dalokat és táncokat mutattak be helyi roma tánccsoportok.

Fontos, hogy egymásra figyeljünk, és egymást jobban megismerjük, egymás ünnepein részt vegyünk, hiszen így erősebb bizalmi kapcsolat alakulhat ki a különböző nemzetiségek között, és ez a bizalom a könnyebb integrációhoz és a nagy közösséghez való alkalmazkodáshoz vezethet. Ez pedig minden lakos számára előrelepést jelent – nyilatkozta a rendezvényen Sófalvi Szabolcs polgármester. – Az előítéletekkel, kirekesztéssel csak fokozni fogjuk a köztünk lévő különbözőségeket.

A községben az Európai Uniós Alapból 2017-ben indított projekt célja a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélyének kitett személyek számának csökkentése első sorban a projektben szereplő szociálisan kirekesztett 4 közösség túlnyomóan roma lakosság köréből. A következő főbb tevékenységek zajlanak a projekt keretében: integrált intézkedések az oktatás, a foglalkoztatás, a szociális ellátás terén, az életkörülmények javítása, jogi segítségnyújtás, a diszkrimináció elleni küzdelem és az interkulturalitás előmozdítása. A Caritas ebben a projektben vállalta 300 gyermek délutáni foglalkoztatását színes és változatos oktató programok által.