Csemetéből lesz a nagy fa

Meghozta gyümölcsét a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés által szervezett szakelőadás

Az előadáson részt vevő gazdák ugyanis, akik a gyümölcsfacsemeték beszerzéséről és szakszerű ültetéséről kaptak útbaigazítást, kifejezték igényüket honos fajták beszerzésére.
A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés ennek az igénynek eleget téve több mint 20 háztáji gazdának segített beszerezni a Fehér megyei Felvincről közel 200 darab csemetét, amelyek agGyergyói klímaviszonyoknak ellenálló és őshonos fajták. A gazdák ültetési útmutatóval vettek át a gyümölcsfákat, mely tartalmazta az ültetésnél betartandó fontos szakmai követelményeket. 
 „Lényegesnek tartom, hogy a gazdák megfelelő minőségű szaporítóanyagot, ugyanakkor szakmai útbaigazítást kapjanak, hiszen a tudás az alapja mindennek. A metszés tudásának a hiánya odavezet, hogy a háztájakról eltűntek a régi fajták. Szükséges, hogy ezen kezdeményezés folytonosságra találjon, és az emberek elsajátítsák a gyümölcsfák ápolási munkálatait is és ez egy folyamattá váljon. Ennek érdekében metszési tanfolyamot tervezünk indítani a tavasz folyamán” – nyilatkozott Ferencz Lehel kertészmérnök.