Csíkszéki helyzetkép

A Caritas tevékenységei Csíkszéken komolyabban érintettek. Sajnos egyeseket teljes mértékben le is kellett állítanunk. A Korai nevelés és fogyatékkal élőket támogató program esetében azonban csak személyes kliensmunka nem történik. Munkatársaink mindannyian elérhetőek és tartják a kapcsolatot ellátottainkkal. A szülőknek tanácsadást nyújtanak, a Cseperedőbe járó családokkal hasznos játékötleteket, új mondókákat osztanak meg, amivel a kicsiket le lehet kötni. A fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok közül többnek személyre szabott feladatot küldenek interneten. Van, aki önállóan is el tudja ezeket végezni, másoknak a hozzátartozói vállaltak segítséget.

Az önkéntesség sem abban a formában zajlik, ahogy korábban, így például a külföldről érkezett önkénteseink mindannyian elhagyták országunkat. Az önkéntesekkel a folyamatos kapcsolattartás szinte minden csatornán létezik, a személyes találkozókat leszámítva. Jelenleg próbálunk részt venni a helyi közösség által indított önkéntes akcióban, hogy segítsünk a rászoruló időseknek a bevásárlásban és egyéb tevékenységek elvégzésében.

Csíkszeredában a Szent Ágoston Fejlesztőközpontot és a Szent Imre Ifjúsági Központot teljesen bezártuk. Utóbbiban különböző rendezvényeket, eseményeket is szoktunk tartani, viszont az épület a helyi önkormányzat tulajdonában van, így ők szabják meg, mikor nyithatjuk meg újra.

Az otthoni beteggondozás esetében az élet majdnem úgy zajlik, mint eddig. Sajnos az ápolóknak két hétig el kell kerülniük azon betegeket, akik külföldről hazatért személlyel élnek egy háztartásban. Egyes ellátottaink – félve a koronavírus terjedésétől – kérték, hogy ebben az időszakban ne menjünk hozzájuk, és ezt természetesen tiszteletben tartjuk. Az otthoni beteggondozás során a teljesen kiszolgáltatott betegekre koncentrálunk, az idősek és krónikus betegségben szenvedők ellátását biztosítjuk elsősorban. Azokban a háztartásokban, ahová otthonmaradásra kényszerültek a hozzátartozók és el tudják látni a betegeiket oda nem járunk ki.  Fontos megjegyezni, hogy amennyiben ápolóinknál meghűléses tünetek jelentkeznek, tevékenységüket azonnal beszüntetik, így helyenként csökkenhet a rendelkezésre álló kapacitás, és új eseteket nem tudunk vállalni. Óvintézkedésként ügyfélszolgálatunkat telefonos és online kapcsolattartásra korlátoztuk.

A Csíksomlyói Védett Otthonban is ellátjuk a lakókat, de teljes látogatási tilalmat vezettünk be, a hozzátartozók telefonon, e-mailben és online audiovizuális szolgáltatás segítségével kommunikálhatnak az ellátottakkal. A járvány ideje alatt a munkatársak a szokásosnál gyakrabban fertőtlenítenek, az otthon orvosa pedig fokozottan figyeli a vírusos megbetegedésre utaló jeleket.

A Logisztika, a Caritas üzlethálózata becsukta kapuit, mivel a lakosság a kijárási tilalom bevezetése óta nem igazán vásárolt nálunk.

A Jakab Antal Ház az ország többi vendéglátó egységéhez hasonlóan bezárt. Így az étterem, a szálloda és a konferenciatermek sem vehetők igénybe. Egyedül a Zarándokmenü maradt meg, amit vendégeink a telefonos megrendelést követően naponta 12 és 13 óra között vihetnek el.

A Caritas Iskola is szünetelteti képzési tevékenységét.

Kapcsolódó hírek:

Általános helyzetkép >>>
Marosszéki helyzetkép >>>
Gyergyószéki helyzetkép >>>
Udvarhelyszéki helyzetkép >>>
Háromszéki helyzetkép >>>
Dél-Erdélyi helyzetkép >>>