Csíkszentsimoni és csatószegi szépkorúak kirándultak

Gyergyószentmiklós – Gyilkostó – Békás tó – Karácsonkő – Gyimesbükk útvonalon kirándultak a csíkszentsimoni és csatószegi szépkorúak 2017. július 20-án, szám szerint 48-an.

Megtekintettük a gyergyószentmiklósi Szent Miklós katolikus templomot, az  örmény templomot, megcsodáltuk a Szent Anna tó és a Békási Szoros lélegzetelállító szépségét, majd a Békás tavon hajókáztunk. Tovább haladva Karácsonkő (Piatra Neamţ) központjában kis pihenőt tartottunk, majd a Tázló menti moldvai csángó falvakon áthaladva Gyimesbükkben vártak a Deáky Panzióban finom estebéddel.

Deáky András tanár úr lelkesen mesélt a gyimesi, moldvai csángókról, történetükről, eredetükről, arról, hogy hogyan vált Gyimesbükk vasúti őrháza és környéke zarándokhellyé. Mesélt még a Kontumáci kápolna felujításáról, illetve a jelenlegi nagy munkálatról: a Rákóczi Vár eredeti formába való visszaállításáról. Lelkes beszámolója nyomán a kiránduláson résztvevő szépkorúak teljes mértékben azonosultak a nemes szándékkal, 270 lejt adományoztak erre a célra

Sikerült a híres pusztinai énekessel, Nyisztor Ilonkával találkozni Gyimesbükkön, aki elkápráztatott gyönyörű hangjával, az arhaikus moldvai énekekkel, mesélt a moldvai csángók eredetéről, nehézségeikről, de ugyanakkor az örömeikről, sikereikről, a magyar oktatásról, illetve a hagyományápolásról. Feltöltődve, és számos hasznos útravaló gondolattal, az összetartozás tudatában megerősödve, új célokat, feladatokat látva magunk előtt indultunk vissza Alcsík felé, hazáig énekelgetve az autóbuszon.

Valódi történelmi időutazásban volt részünk, hisz aznap kétszer is átléptük az Ezeréves határt: Magyarbékásnál és Gyimesbükknél, de a csoport tagjai közül többen azt is történelmi  pillanatnak élték meg, hogy először ültek hajón. 

Köszönjük a Csíkszentsimoni Önkormányzat támogatását, hogy felkarolja a csoportok működését, hisz az élmények általi gazdagodás nincs életkorhoz kötve!

(Molnár Katalin, Családsegítő szolgálat)