Csodás falum kalandjai Vármezőben és Szakadátban

Harmadik évéhez érkezett a Gyulafehérvári Caritas Maros megyei Családsegítő Szolgálatának nagy sikerű nyári karavánja

A 2009-es Kincskeresők Szigete és a tavalyi földkörüli utazás után idén a karaván újra több száz gyereket és fiatalt hív kalandra. Az eddigi karavánok rávilágítottak arra, hogy mindannyian kincsek vagyunk egy kincsekkel teli világban, most pedig közvetlen környezetünk, mindennapi életterünk értékeit fedezzük és fedeztetjük fel, illetve gyarapítjuk is játékos és tanulságos formában. A szórakozás, szabadidős tevékenység mellett hangsúlyt fektetünk a pszicho-edukációra, az elsődleges prevencióra, a közösségépítésre (iskola, gyülekezet, önkormányzat stb.), a helyi igények feltérképezésére, valamint a családsegítő szolgálat programjainak ismertetésére.
A peremtelepülések gyerekeit és fiataljait megcélzó vakációs program Szentdemeter és Pókakeresztúr után Szováta térségébe érkezett, Vármezőbe immár harmadjára, Szakadátba pedig első alkalommal. Az ismerkedést és az egymásra hangolódást elősegítő, bemelegítő játékokat követően megtanultuk a karaván idei himnuszát, majd az illető települések nevezetességeire, jeles személyiségeire hívták fel a figyelmet a helyi közösséget képviselő meghívottak. Vármezőben Birtok György mesélt többek között a Barátok patakáról és a Barátok csorgójáról, míg Szakadátban Márton Béla sorolta fel és támasztotta alá számos példával, hogy kikre is lehetnek büszkék az ott élők.
Ezekben a rövid bemutatókban is kihangsúlyozódott az összetartás fontossága egy-egy közösség életében, az együttműködés azonban az egész napos tevékenység során fontos szerepet kapott. A számtalan játék, mozgalmas vetélkedők után a hangulatos, kacagással teli nap emlékére és az összefogás igénybe vételével a helyi gyerekek és fiatalok, kicsik és nagyok a szervezőkkel közösen ültettek fát. Legkönnyebben közös erővel lehet nehéznek tűnő feladatokat véghezvinni, saját képességeinket is fejleszteni, és közben szórakozni is, fogalmazódnak meg a következtetések.
A program megvalósulását támogatta Nyárádremete és Szováta Önkormányzata, a Nyárádremetei Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola és az Alsó-Szakadáti Általános Iskola (Lengyel László igazgató, Incze Magdolna aligazgatónő, Lokodi Melinda tanítónő, illetve Kovács Rozália igazgatónő, Bodó Lajos aligazgató, Angi Noémi és Kiss Enikő tanítónénik), a vármezei Halászcsárda, továbbá a Marosszéki Közbirtokosság és a szovátai Corvinartcom KFT.
A Csodás falum kalandjai legközelebb Kenden és Balavásáron várja a vakációzókat, visszatér azonban Szováta körzetébe is, lesz karaván a nyár folyamán többek között Deményházán, Mikházán és Ilyésmezőben is. (Szabó Attila)