Csuhéfonás Szentdemeteren

1940 óta készítik a kukoricaháncs termékeket a faluban, ennek a hasznos és szép hagyománynak életben tartását segíti a Gyulafehérvári Caritas logisztikai ágazata.

Öröm számunkra megélni, hogy egy új tevékenységgel bővülünk. A szentdemeteriek felkérésére közösen gondolkodunk azon, hogy a csuhéfonás újra a falu megújító ereje lehessen, ahogy ez annak idején elindult. Az akkori plébános, Pál Gyula látva a nagy nyomorúságot, pénztelenséget és az árvíz sújtotta település elkeseredett híveit, úgy döntött, hogy a falu számára egy új megélhetőségi lehetőséget kell megtanítani. Ilyen módon kezdődött el a faluban a szotyorkötő tanfolyam.

A több mint 70 éves hagyomány most már kihalóban van, hiszen nagyon kis százaléka a lakosoknak őrzi még azt. A helyi plébánia kezdeményezésére sikerült a nagyon kedves és segítőkész asszonyokat bevonni, megszólítani egy új projekt kidolgozására. Május 22-én első alkalommal szerveztük meg a helyi gyerekek számára (29 gyerek) a szotyorkötő tanfolyamot a szentdemeteri Ifjúsági Házban.  Tervünk, közös célunk, hogy hetente találkozzanak itt az asszonyok és az általuk elkészített termékeket megpróbáljuk értékesíteni a Carishop üzletlánc keretén belül, hogy ez által anyagilag is tudjuk segíteni a helybélieket. Bízunk benne, hogy közös összefogással és képzőművészek bevonásával sikerül egy olyan termékcsaládot kidolgozni, amely nem csak dísztárgyként, hanem a mindennapi használatban is segítheti mindannyiunk háztartását.

Az első tanfolyam Margit néni segítségével a virágkötés volt. A következő hetekben egyéb termékeket is megtanulnak a gyerekek fonni. Olga tanító néni kimondottan jónak tartja a kezdeményezést, hiszen ez által a faluban lévő tudás újra a település hasznára válhat. A gyerekek számára megélhetési lehetőséget kell biztosítani ahhoz, hogy ne néptelenedjen el ez a nagyon szép, több mint 800 éves település.

(Péterfi Attila)