Cukor a léleknek

Ahogy kell a napsugár a földből utat törő növénynek, az eső az ébredező természetnek, úgy kell a léleknek a törődés, megértő szeretet, odafigyelés. Időskorban különösen fontos mindez a magányosság és az elszigetelődés megelőzése és leküzdése érdekében, erre jó példa a Gyulafehérvári Caritas által Csíkszentdomokoson működtetett nappali foglalkoztató központ. A rendszeres közösségi programoknak köszönhetően az idősek kikapcsolódnak, felszabadulnak: „szeretettel jönnek, és nagyon hálásak tudnak lenni, számukra az itt együtt töltött idő egy feltöltődés” – véli Boros Mónika idősgondozó.

Cukorka a léleknek – így nevezték el az adventi időszakban olvasott mindennapi üzeneteket. Nemcsak az üzenetek, hanem a mindennapi együttlétek teszik édesebbé az életet az idősek számára:

A kezdetek óta járok a központba. Itt lakom nem messze, s a tavaly nyáron láttam, hogy itt úgy működnek. Megérdeklődtem mi lesz, s aztán fogtam az alkalmon s jöttem, otthon unatkozok, mert egyedül vagyok. Így eljövök s elszórakozom magam.

Az ima s a torna a legjobb. S az, hogy mindenki olyan kedves velünk.

Augusztustól járok ide, a szomszédasszonyok hívtak engem is. A férjem meghalt, egyedül vagyok, s akkor úgy voltam vele miért ne jönnék el? Szeretek társaságban lenni.

Egy üresen álló óvoda népesedett be újra a program által – hol komolyan, hol viccelődve, de az idősek nevetve megjegyzik, hogy ők újból óvodába járnak, oda, ahova évekkel ezelőtt reggelente vitték gyerekeiket. A színes programok megteremtéséről négy idősgondozó és egy szociális munkás kolléganő gondoskodik. „A délelőtt az imáról, a tornáról szól. A csapat összetétele határozza meg, hogy álló vagy ülőtornát végzünk. Feladatokkal készülünk, általános vagy lelki beszélgetés van. A közös ebéd után kezdetét veszi a kézműves foglalkozás, laskakészítés, feladatlapok megoldása” – vázol egy átlagos napot Mónika.

Vászondobozok, kandalló, harisnyából készült virágok, mécsesek, kavicsokkal díszített vászonképek díszítik a termet, amelyben helyet kapott a foglalkozás. Nem győzöm csodálni az alkotásaikat. Kalamár Erika jó szívvel vezeti a kézműves foglalkozásokat is, a tarsolya tele van ötletekkel: évszakhoz, ünnepekhez igazítják a különböző dekorációs elemek készítését. „A kézműves foglalkozások alatt feledésbe merülő énekek csendülnek fel. Kell motiválni őket, hogy igenis meg tudják csinálni. Nagyon szép dolgok kerülnek ki a kezük alól, csak bíztatni kell őket, hogy ők erre igenis képesek”.

A hozzátartozók visszajelzései alapján is látszik a változás az időseken. Bara Zita idősgondozó szerint a különböző agytörők megoldásában és a mozgásban is észrevehető a fejlődés. „Van, aki csoportmunkában nagyon aktív, de másképp nagyon zárkózott volt, most már ő is sokkal többet beszélget. Vagy például valaki leküzdötte azt, hogy nehezen olvasott fel a többiek előtt. Jár egy néni a foglalkozásokra, aki a világjárvány alatt elveszítette a férjét és a fiát. Sokat szomorkodott. Amikor mandalákat színezett olyan borús volt minden, barna, sötétlila, fekete színeket használt. Most újabban fest zölddel, pirossal, élénkebb színekkel” -meséli Mónika az általa megfigyelt fejlődéseket. Imecs Kinga szociális munkás szerint ezért is fontos, hogy hangsúlyt fektessenek az idősek lelki világára, foglalkozzanak az érzéseikkel, kiscsoportos vagy egyéni beszélgetések által.

„Az idősek nagyon igénylik ezt a típusú foglalkozást, örvendnek, hogy eljöhetnek otthonról. Nekünk pedig sokszínű tanulásban van részünk velük, és főleg megtapasztalásokban. Rengeteget tudunk tanulni tőlük” – vallja Román Júlia.

Amennyiben az olvasó csíkszentdomokosi lakos, nyugdíjas és kedvet kapott, hogy egy vidám csapathoz csatlakozzon, tele színes programokkal, jókedvvel és nevetéssel, keresse Imecs Kingát a 0729 099 705-ös telefonszámon, munkanapokon 8 és 16 óra között.

György Mária Angéla