E-mentoring a koronavírus idején

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

A szükséghelyzet kialakulása óta az Iránytű a munka világába program mentorai otthonról, online folytatják a megkezdett munkát. Ennek következtében a fiatalokkal, mentoráltakkal való mentorálási folyamat veszített egy fontos elemet, a személyes találkozások lehetőségét, ami miatt a figyelem és az egymásra hangolódás megteremtése is nehezebb lett.

A személyes találkozást felváltotta tehát az online platformok használata, a videón, chaten, telefonon keresztül történő kapcsolattartás. Az egyik legfontosabb lépés az egyéni foglalkozások átimportálása volt az online térbe, és a tapasztalat azt mutatja, hogy ez sikeresen meg is valósult, a beszélgetések gördülékenyen működnek az online platformokon is. Azoknál a fiataloknál, akikkel a mentorok már korábban ki tudták alakítani a bizalmi kapcsolatot, zökkenőmentesebben ment az átállás is. Van rá példa, hogy meg sem várják, hogy elérkezzen a következő „találkozó” időpontja, felhívnak előtte önszántukból – és ez jó. – mondja Norbi, székelyudvarhelyi mentorunk.

Az online platformra való átállást segítette az is, hogy a mentorok az eddigi munkafolyamat során is alkalmazták az online kapcsolattartás eszközeit a fiatalokkal, iskolásokkal, tanáraikkal. Levente, a gyergyószéki mentor látja a pozitívumot az új és szokatlan, viszont hiánypótló megoldásról: Eleinte még érdekesebb is volt, hogy senkinek nem kellett sehova elmenni és mégis tudtunk találkozni. Előnye, hogy a fiatalok a nap bármelyik részében tudnak csatlakozni és igyekszem reagálni a kérésre, kérdésre. Gyakran mélyebb és személyesebb dolgok is szóba kerülnek és külön jó, hogy nem csak nekem kell kezdeményezni.

Mivel minden osztálynak van külön online csoportja, így a szakiskolákban tartott csoportos foglalkozások tagjaival is sikerült megtalálni a kapcsolatot az online világban és (az osztályfőnökök bevonásával) ezen a felületen is tudunk egymásnak segíteni, akár a tanulásban, akár szabadidős tevékenységek ajánlásával.

Mentoraink összegzik és továbbítják a fiatalok felé azokat az (online hozzáférhető) tanulási és rekreációs lehetőségeket, melyek beépíthetők a mentorálási folyamatba, így például a tematikus filmek, online látogatható múzeumok, online színházi- és koncertelőadások végigkövetése után sor kerülhet egy közös megbeszélésre, értelmezésre, feldolgozásra. Annak ellenére, hogy a mentorok célzottan, a fiatalokra szabva gyűjtik és továbbítják az anyagokat, mégis kihívásnak számít megtalálni azt, ami segíthet a diákok motivációjának fenntartásában. Az a tapasztalatom, hogy eléggé lefárasztja őket a bezártság és a bizonytalanság, csökken a motivációjuk. Számomra is kihívás az online mentorálás. – vallja a marosvásárhelyi mentorok közül Áron.

Kortárs mentoraink, akik önkéntesként kapcsolódnak be a mentorálási folyamatba, továbbra is nyitottak az iskolára való felkészülést célzó segítségnyújtásra (pl. matekóra, angolóra tartása). Nagyobb testvérként érdeklődnek mentoráltjaik felől, hetente tartják velük a kapcsolatot telefonon, messengeren.

A jelenlegi állapot egyik hangsúlyos következtetése lehet Norbi gondolata: az online munkának olyan hasznos összetevői, előnyei vannak, amelyeket át kell majd menteni a normál munkánk mindennapjaiba is.

Bartha Zsuzsanna, Márton Kinga Izabella

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe