Édes az élet… csak legyen elég csoki!

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

A beszámolónk címe elég sokat sejtet abból, ami 2020. október 29-én, délután történt. Kolléganőmmel két irányba indultunk, hogy felvegyük a mentoráltjainkat és az önkénteseket a megbeszélt találkozási pontokon. Az úticél Székelyudvarhely volt, azon belül pedig a Pangastro épülete, ahol valóságos csodák történnek. Hogy mit is jelentenek ezek a csodák, az majd a későbbiekben képeken is megmutatkozik.

Három óra előtt izgatottan toporog az épület előtt tíz fiatal, egyszerre csak hárman léphetünk be, a megszokott szabályzatot betartva: maszk, kézfertőtlenítés, lázmérés, nyilatkozatok és jelenléti ív. Ezek után irány az öltöző: már itt tapasztalható az a minőség, amit nyújtanak. Mindenkin van hajháló és maszk, irány a konyha.

Igen, a konyha! Sütni jöttünk! Pizzát és muffint fogunk készíteni, jó nagy adagot és csupa minőségi alapanyagból, hát ezek a csodák, csupa finomságot varázsoltunk egy profi séf segítségével. Itt mindenki belekóstolhatott a péksütemények rejtelmeibe. Szakszerű magyarázatokat kaptunk minden kérdésre, és magunk végeztünk el a méréstől kezdve a díszítésig mindent. A séf kezelte a gépeket, mi csak figyeltük, hogy egy ilyen felszerelt konya mennyivel megkönnyíti a munkafolyamatot.

Elsőként a muffin tésztájával kezdtünk: csapatokra oszlottunk és kimértük az alapanyagokat; volt, aki cukrász osztályban végzett, így nagy előnnyel indult. Mikor elkészült a muffin tészta, habzsákba töltöttük, és így juttattuk bele a papírformákba, majd a sütőbe került.

A pizzatészta alapanyagait kimértük, és ahogy ezzel végeztünk, kaptunk egy ajándék pizzaszósz receptet a séftől. Betettük a dagasztógépbe az alapanyagokat, aztán hagytuk dolgozni a gépet. Közben a kisült muffinokat átraktuk a sokkolóba, hogy lehűljenek. A dagasztás és pihentetés után 80 grammos adagokra osztottuk a pizzatésztát, és újra pihenni hagytuk. Előkészítettük a feltéteket.

Nem hagyományos pizza készült, hanem olyan pizzatekercs, amelynek a tésztájában van benne a sonka. Sodrófával szépen kinyújtottuk a tésztákat, megszórtuk sonkával, felcsavartuk, a két végét behajtottuk, középen hosszan vágtuk és kifordítottuk. Így kaptunk egy réteg tésztát, egy réteg sonkát, aztán jött a szósz, a kukorica, és végül egy prémium minőségű gouda sajttal koronáztuk meg. Újra jött a pihenő, de hogy ez is hasznosan teljen, elkészítettük a muffinhoz a málnalekváros tölteléket és a vajkrémet a díszítéshez.

Megtöltöttük és kidíszítettük a muffinokat, a pizzatekercsek elfoglalták helyüket a sütőben, a pihentetésnek hála egészségesen pöffeszkedtek a tepsiben. Arra gondoltunk, hogy most jön nekünk a pihenő, mielőtt teletömjük a hasunkat, de a séf egy extra feladattal kedveskedett nekünk.

Nem véletlen, hogy kedvességnek nevezem az extra feladatot, mert itt nyer értelmet a beszámoló címe: Édes az élet, csak legyen elég csoki. Na! Itt volt, a séf egy hatalmas tégelyről kapta le a fedőt, amiben 40 Celsius fokon olvasztott csokoládé volt. Az extra feladat pedig kézműves csokoládé készítése volt. A csoki kétharmadát kiöntöttük egy gránit asztalra és temperáltuk, azaz fokozatosan lehűtöttük, hogy roppanós és fényes legyen, amikor kikerül a szilikonformából. Amikor kiöntöttük a formákat, mindenki kidíszítette a saját csokiját; lehűtöttük, majd kiszedtük a formából. Ennyi finomságot ritkán lát az ember egy helyen.

A tálalás folyamatát tátott szájjal és korgó gyomorral néztük, a séf egyszerűen csodálatosan állította egymás mellé az elkészült finomságokat és itt ért véget a varázslat. Négy órán át tartott, amíg a szakmában majdnem teljesen amatőr csapat egy profi irányításával megalkotta azt, ami a képeken látható.

Mindenki vidáman, elégedetten távozott és buzgó tenni akarással tért haza tudományokkal a fejében és recepttel a kezében, hogy otthon is elvarázsolhassa azokat, akik őt körül veszik.

Tókos Norbert

További képek alább érhetők el.

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe