Édes örömalkotás, avagy az alkotás édes öröme

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

 

Az Iránytű a munka világába projekt keretében harmadszor tértünk vissza a Boroinfo-Sütőakadémiához, ahol Jakab Boróka ezúttal is különleges vendégszeretetében részesített minket. Most a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola és a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola végzős osztályaival látogattunk ide, azaz tizenegy olyan alkotni vágyó fiatallal, akinek a cukrászda szó hallatán nem a hasa, hanem a konyha jut eszébe. A fogadtatás ismét kellemes volt, a receptek most is évszaknak megfelelőek, tematikusak, a színvonal pedig változatlan volt, amint azt az előző két cukrászdélutánon megtapasztalhattuk.

A két iskolából toborzott vegyescsoport felvetett bennem néhány kérdést, de bíztam abban, hogy a közös érdeklődési kör meg fogja könnyíteni az ismerkedést, barátkozást. Így is történt. A bemutatkozás után megtört a jég, ezzel egyidőben a vaj is kikerült a hűtőből, mellé a többi hozzávaló, és kezdetét vette a közös kreatívkodás. A sütemények alakulni kezdtek, formát, színt öltöttek magukra. Volt, akin látszott, hogy nem először találkozott tésztával, hamar megbirkózott vele, pikk-pakk összegyúrta. Én teljesen amatőrként álltam a tennivalók előtt, de bőven kaptam segítséget. Láthatóan tetszett a fiataloknak, hogy most végre nem én tartom az órát, hanem ők oktathatnak engem. Szívesen tették, és ezekért a visszajelzésekért nekem is megérte könyökig lisztesnek lenni.

A munkából mindenki kivette a részét. Farsangi sütemények készültek. Olyanok, amelyek ízükkel varázsolnak, de a szemet is gyönyörködtetik. Jó csapat alakult ki, segítettük egymást, nevettünk nagyokat, és úgy tanultunk meg különböző szakmai fogásokat, hogy szinte észre sem vettük. Erika, a trénerünk, becsöpögtette a trükköket a folyamatba. A végeredmény csodás lett, de erről beszéljenek inkább a képek.

Mivel mentünk haza? Persze, mindenki vitt magával süteményt és receptet is, de új barátságokkal és szakmai tudással is gyarapodtunk. A végén mindenki elismervényt kapott arról, hogy részt vett az eseményen. Így nem csupán emlékként, hanem írásban is megmaradt: újra egy szép délutánt tölthettünk el a Boroinfo-Sütőakadémiánál. Egyik fiatal így fogalmazott a visszajelzőkörben: „Jó kis csapatot sikerült összehozni! Nagyon örülök, hogy új embereket ismerhettem meg, és hogy egy kicsit belecseppenhettünk a farsangi sütik világába”.

Hálásan köszönöm minden fiatalnak a komoly hozzáállást, Jakab Borókának a lehetőséget, hogy újra a Boroinfo-Sütőakadémiánál tanulhattunk, kollégáimnak pedig a segítséget.

Tókos Norbert  

Rólunk mondták:
Az iskolaelhagyás ellen küzd a Caritas >>> BŐVEBBEN

Kapcsolódó írások:
Temperált temperamentum >>> BŐVEBBEN
Végzős fiatalok leendő főnökeikkel találkoztak >>> BŐVEBBEN
Személyiség és bizalmi kapcsolat: az iskolaelhagyás megelőzésének eszközei >>> BŐVEBBEN
Végzős diákok tanulmányi kiránduláson >>> BŐVEBBEN
Közösség, kapcsolat, gyógyító találkozás >>> BŐVEBBEN
Így tükrözte a víz az arcot >>> BŐVEBBEN
Szititúrázók >>> BŐVEBBEN
Önmaguk felé osontak >>> BŐVEBBEN
Útban az álmok felé >>> BŐVEBBEN
Útmutatás iránykeresőknek >>> BŐVEBBEN
Mit tegyünk, hogy el ne hagyják az iskolát? >>> BŐVEBBEN
Életízesítők >>> BŐVEBBEN
Életútszínezők – Önkéntesmesék >>> BŐVEBBEN
Leendő főnökeikkel találkoztak pályaválasztás előtt álló fiatalok Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by: