Egészséges életmód és tudatos mindennapok

Szeptember és november között zajlott az Egészséges életmód és tudatos mindennapok elnevezésű projekt, a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal támogatásával. A projektben a székelyudvarhelyi Budvár utcai nappali foglalkoztató központba rendszeresen járó gyerekek vettek részt. A projekt célja az volt, hogy a gyermekek tanulják meg, hogy saját egészségükért nekik is felelősséget kell vállalniuk, ismerkedjenek meg egészséges ételekkel, italokkal, az étkezési szokásokkal, tudatosítsák magukban a saját testük ápolásával, védelmével kapcsolatos tudnivalókat.

A projekt során a gyerekek tizenegy alkalmas tematikus foglalkozás sorozaton vettek részt amely során az egészséges életmódra, a testi és környezeti higiéniára, valamint az egészséges táplálkozásra próbálták meg felhívni a gyerekek figyelmét a foglalkozásokat vezető pedagógusok. A csoportfoglalkozások alkalmával interaktívan, játékos módon sajátították el a fontosabb információkat a témával kapcsolatban, gyakorlatokat végeztek el a tisztálkodással kapcsolatban, szerepjátékokat játszódtak, valamint feladatlapokat oldottak meg, kézimunkáztak, ahol főként az egészséges és egészségtelen tényezők között kellett különbséget tenniük. A foglalkozás sorozat első felében a testi és környezeti tisztaság, személyes higiénia, mozgás és egészséges táplálkozás volt a fő téma, míg a második részben a káros ételek, italok, káros tevékenységek volt a téma.

Összegzésként a testtudatosság és lelki jólét témája köré próbálták meg megalkotni közösen „egy egészséges gyermek” képét. A projekt végén minden gyerek egy tisztálkodási csomagot kapott, amely tartalma hozzásegíti őket a rendszeres napi személyes higiénia fenntartásához.

Bodó Csilla, központvezető

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2023-as évi helyi költségvetéséből támogatott projekt.