Egészségmegőrzés Omega-3 zsírsavakkal

A Gyulafehérvári Caritas Maros és Hargita megyében dolgozó otthoni beteggondozói számára tartott előadást Dr. Suba Réka rezidens belgyógyász Gyulakután. Az egészséges életmódról szóló eseményre az ápolók hónapjának keretében gyűltek össze a szeretetszolgálat munkatársai, hogy tanulással, találkozással és tapasztalatcserével ünnepeljék hivatásukat.

Joó Szilárd, szociális munkás, szeretettel köszöntötte otthoni beteggondozó munkatársait, türelmet és egészséget kívánt számukra munkájuk további kitartó végzéséhez, majd átadta a szót a meghívottnak.

Dr. Suba Réka belgyógyász, nutricionista elmondása szerint 2015 óta foglalkozik betegségmegelőzéssel és életmódváltást célzó segítségnyújtással, tanácsadással. Hozzátette: az orvostudomány egyre nagyobb hangsúlyt fektet az egészségmegőrzésre, hiszen az egészség nem csupán a betegségek hiányát jelenti, hanem az ember testi, lelki és szociális jóllétét is. Az egészség egy olyan állapot, amelyet mindannyian óhajtunk. Aki megbetegszik, mindent megtenne a gyógyulásért, aki pedig felismerte az egészség értékét, tudatosan próbálja fönntartani a test-lélek-szellem érzékeny egyensúlyát, és természetes betegségmegelőző megoldásokat keres.

A doktornő maga is tapasztalja: egyre több a megbetegedés. Kifejtette: a betegségek fő okai közt tartják számon az elhúzódó gyulladásokat és a „B” típusú alultápláltságot, amely a természetes tápanyagok túlságosan alacsony szintű bevitelét jelenti magas kalóriatartalom mellett. Elmagyarázta, hogy a gyulladás az immunrendszer válaszreakciója bizonyos káros tényezőkre, de a megfelelő tápanyagok hiánya is okozhatja ugyanezt. A belgyógyász laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva elmondta: napjainkban drasztikusan lecsökkent a zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalma, de a többi vitamin és ásványi anyag mértéke is jóval alacsonyabb, mint például nagyszüleink korában. Emellett nagyon megnövekedett a zsírbevitelünk részben a túlságosan sok feldolgozott étel fogyasztása, részben pedig az állati eredetű zsiradékok és a növényi olajok túlzott bevitele miatt. Ezzel párhuzamosan csekély mennyiségű rostot és tiszta vizet fogyasztunk, és keveset mozgunk.

A megnövekedett Omega-6 zsírbevitel, amelyet főként a fönt említett zsírok kombinációjából juttatunk be szervezetünkbe, magas koleszterinszinthez, gyenge immunrendszerhez, gyulladásokhoz, majd különféle betegségekhez vezet, mint például: a szív- és érrendszeri betegségek, visszér, aranyér, szemproblémák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, daganatos megbetegedések egyre fiatalabb korban, magas vérnyomás, emésztési problémák, bőrproblémák, autoimmun betegségek, időskori elbutulás, depresszió, ízületi megbetegedések, pajzsmirigyproblémák stb.

A belgyógyász elmagyarázta: egészségünk megőrzéséhez jóval kevesebb Omega-6 típusú („rossz”) zsírt kellene fogyasztanunk, emellett növelnünk kellene az Omega-3 típusú („jó”) zsírok, a rostok és a tiszta víz bevitelét, valamint a mozgás mennyiségét. Kifejtette, hogy egyetlen Omega-6 molekula semlegesítéséhez három darab Omega-3 molekula szükséges. Ennek a 3:1 aránynak a folyamatos fönntartására kellene törekednünk az egészséges egyensúlyi állapotunk megőrzése érdekében. Ezt két-három kilogramm tiszta, algával táplálkozó tengeri hal heti fogyasztásával érhetnénk el, a tengeri halak ugyanis nagy mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek rendkívül értékesek a szervezetünk számára. A halolaj felszívódását és hasznosulását jelentősen elősegítik a polifenolok (antioxidánsok), ezért mindazok számára, akik különféle okok miatt nem tudnak, vagy nem szeretnének ilyen mennyiségű halat fogyasztani, a doktornő halolajkészítményeket ajánlott. Kihangsúlyozta, hogy tapasztalata szerint a polifenolokkal gazdagított termékek a leghasznosabbak. A nutricionista különböző Omega-3 készítmények és rostporok kóstoltatásával zárta előadását.

A termékek kipróbálása után a Caritas otthoni betteggondozóinak csapata vidám hangulatú ebéddel, történetek megosztásával és jó beszélgetésekkel zárta a napot.

Fotók: Molnár József
Írta: Orbán Júlia