Egészségvédelem a Szent Erzsébet Öregotthonban

Évente egészségvédelmi programokat szervezünk, amelyre különböző területekről szakembereket hívunk meg. Idén az első előadás keretén belül csontsűrűség mérésen vettek részt az otthon lakói és alkalmazottai.

Dr. Ațelean Petres Noémi, fizioterápiás  szakorvos előadásából nagyon sokat tanultam, megértettem, hogy a csont a fejlődését 30 éves korban éri el. Fiatal korban, amikor még nem érezzük semmi jelét a csontritkulásnak, akkor is szükséges a megfelelő táplálkozás, a séta és a rendszeres torna. Amikor a menopauza megkezdődik nagyon fontos, hogy a kellő vitaminokat bevigyük a szervezetbe, a kálciumot és a D vitamint, továbbá a napsütéssel ellehet érni, hogy a csontoknak a megfelelő vitamin szükségletük pótolva legyen. Idős korban a csontritkulás nagyobb, de fontos, hogy ne ülő munkát végezzünk, hanem ha tehetjük, sétáljunk ki a természetbe, végezzünk megfelelő tornagyakorlatokat. Az előadás után csontsűrűség mérést végeztek, és szaktanácsokat adtak. Gyógyszert javasoltak, amelyet a háziorvosunktól már meg is kaptunk és elkezdtük használni. (Szász Anna, 83 éves)

A csontritkulás egyik kiváltója lehet a cigarettázás. Javallott az étkezésbe beépíteni a brokkolit, a zöld levelűeket, a tejtermékeket, szezámmagot és a csonthéjasokat pl. diót.  Évek óta csontritkulásban szenvedek, annak ellenére, hogy sokat tartózkodtam a szabad levegőn. Nagyjából 15 éve szedem a gyógyszereket, amit az ortopéd szakorvos javallott. Most az előadás alkalmával a fizioterápiás orvosnő javasolt egy nagyon jó gyógyszert, és most arra fogok áttérni. Ezt, csak egy hónapban egyszer kell bevenni. Már előre bízok benne. (Fazakas Ilona, 75 éves)

Az otthon lakóira jó hatással volt a törődés, az egészségükre való figyelés, a prevenció, vagy akár az eredmények utáni beavatkozás és a kivitelezők türelme, kedvessége. Hasznos volt mindannyiunk számára! Köszönjük Gedeon Richter Románia Rt. és a Romániai Oszteoporózis Megelőző Társaság (ASPOR) támogatását.

(Kiss Gabriella)