Egy kis szabadság

A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató fiataljai és munkatársai egy nem mindennapi táborban vettek részt július 15 és 17 között. Az önállóság volt a fő cél, a fiatalok szüleik nélkül táboroztak, többségük életükben először.

Ez a tábor mindannyiunknak másabb volt az eddigieknél. A napi programban szerepelt, reggeli torna, élménybeszámoló, mozgásos játékok, zenélés, közös séta, gyógynövény gyűjtés, vizes lufis játék, déli közös pihenő, buli, üdvözlőlapok készítése a szülőknek, pizzázás, esti fürdések, tábortűz, szalonnasütés…

Bár kissé merész ötletnek tűnt egy ilyenfajta tábor, a fülig érő szájak a legjobb visszajelzésnek bizonyultak.

A tábori együttlét alatt megtapasztalhattuk, hogy a valamilyen fogyatékkal élő fiatal is néha igényli azt hogy elszakadjon szüleitől, hogy kipróbálhassa szárnyait. Számumunkra is meglepő volt azt látni, hogy mennyire másképp viselkednek mint a Foglalkoztatóban, vagy mint szüleik kíséretében. Önállóbbak, figyelmesebbek, határozottabbak, felszabadultabbak voltak. Volt aki a tábor folyamán tanult meg önállóan mosakodni, szépen étkezni vagy a dolgaira gondot viselni.

A hazaindulás napján mindenki névre szóló emléklapot vehetett át. Reméljük minden fiatal újabb fontos lépéseket tett az önállósodás fele. Ugyanakkor a szülők is megtették az első lépéseket, hogy kevesebb aggodalommal, bár rövid időre el tudják engedni felnőtt gyermekeiket, jobban bízzanak bennük, és saját igényeikre is tudjanak időt fordítani.

A három nap leforgása alatt egy új családra lelt mindenki. Nem teherként éltük meg egymás jelenlétét, hanem lehetőségként: egy új oldal, egy új kapu tárult elénk (még úgy is hogy a hétköznapok egy részét rendszeresen együtt töltjük).  Megerősítették bennünk azt a gondolatot, hogy nem félelemmel vagy  sajnálattal kell tekinteni rájuk, érdemes nyitni feléjük, mert náluk őszintébb ember nem létezik a világon.

A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató munkatársai

A programot Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata és a fiatalok szülei támogatták