Egy mosoly százat csinál!

A Gyulafehérvári Caritas keretén belül működő „United Networks – Integrált kezdeményezés a hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért” program az elmúlt héten nyári gyerekfoglalkoztatót szervezett a zetelaki gyerekeknek, melyet a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság és a Zetelaki polgármesteri hivatal támogattak. A nagysikerű foglalkozásokon száznál is több gyerek vett részt, melynek célja a szabadidő hasznos eltöltésének gyakorlásán felül a pozitív életszemlélet, a hála elsajátítása és a düh megfelelő kifejezése, levezetése volt. A játékos, fejlesztő programok mellett minden napnak megvolt a maga kis tematikája, amire épült a történet, az ének és a kézműves tevékenység is.

Hazaérve sem tétlenkedtek a gyerekek, hisz családfa készítési versenyt is hirdettek a szervezők. Míg az első napokban három generációs családfáért kaptak értékes gombokat, második nap már bekerült még egy plusz generáció, ami nagy jó beszélgetéseket indított a családokon belül. Déncsike meg is fogalmazta, hogy neki nem kell adjunk gombot, mert már megkapta a jutalmát a családi beszélgetésben. A nap izgalmas része volt, hogy a forgalmas Zetelakán a hatalmas gyereksereg eljusson a Húszlépcsős étterembe, ahol már várt rájuk a három fogásos meleg ebéd. Ezt a Caritas idősek mentálhigiénés csoportjaiba járó szépkorúak segítségével fogyasztották el. Jó volt látni, ahogy a nagymamák, akiknek esetleg az unokáik távol vannak a szülőföldjüktől, segítik a piciket.


A tevékenységek utolsó napján buszra ült a sok-sok gyerek egy-két szülő kíséretében, és elindultak a marosvásárhelyi állatkertbe. A buszon is lehetett gombokat gyűjteni, ha valaki tudott válaszolni az útvonalat érintő kérdésekre. A somostetőre érve egyszer a játszóteret kellett kipróbálni, amíg az önkéntesek megterítették az asztalt. A kiadós étkezés után az állatkerti séta következett, ahol nem volt egyszerű a 100 gyereket megfelelő tempóban kísérgetni, hisz volt, akit a medve varázsolt el, míg egyesek az óriáskígyó bűvöletébe estek.

A felpezsdült hangulatot csak fokozta a hazafele úton folytatott árverés, ahol le tudták vásárolni a mókusként gyűjtögetett gombokat. Hálás szívvel meséltek a gyerekek a kultúrház előtt várakozó szülőknek, hisz csodás napokat tölthettünk együtt. Köszönjük a segítőknek és támogatóknak.

Sándor István – Isú