Egy támogató csoport mechanikája

„Ebben a csoportban egészséges vagyok!”

Jobban szeretek mechanikáról beszélni mint dinamikáról mikor csoportokról van szó, holott mindkettő kölcsön-fogalom. Ha valamitől más a pszichések számára kitalált, megtervezett, mérnökien le (nem) rajzolt csoport, ez a hetente ismétlődő találkozás, a benne működő hatalmi mechanika mássága teszi azzá. Ugyanis sokféle hatalom van: olyan amelyik félelmetes, irracionális, kontrollál, uralma alá von és termékké tesz. Ez külső, valaki gyakorolja rajtunk, akár jószándékból, akár valamilyen hátsó szándékkal teszi.

És van olyan hatalom, amit mi adunk oda egymásnak hogy létezni tudjunk egymás mellett. A másik fajtáját keressük és szeretjük megélni ezeken a találkozásokon. Egyrészt tanulunk nemet mondani a minket bántó vagy ellenőrízni akaró hatalmának, másrészt átadunk hatalom és kontroll-darabokat a csoporttársainknak egyszerűen azért, hogy lehessünk együtt.

A támogató csoport is családként működik. Megpróbálunk egy meghatározott, rövid ideig, ameddig ez nem terhelő és ameddig be tudjuk fogadni, együtt lenni és őszintén beszélni . A támogató csoport a nem létező vagy hiányzó jó családon belül átélhető érzéseket hozza magával. Mindezt védett, biztonságos körülmények között, ahol lehet tévedni, széthullni, szeretni, szeretve érezni – embernek, azaz egészségesnek lenni. (Bodó-Tóth Gyula)