Egyedül nem megy! Hátrányos helyzetű fiatalok képzése, fejlesztése és munkaerő-piaci integrációja

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Egy konferencia keretein belül oktatási intézményekkel, foglalkoztatási szakértőkkel, fejlesztő kezdeményezésekkel néztük meg közösen, hogy eddig mit tettünk és tovább mit tehetünk a hátrányos helyzetű, illetve roma fiatalok sikeres integrációjáért az oktatás és munkavállalás terén.

A résztvevők nemzetközi kontextusban is ráláthattak arra, hogy melyek a leghatékonyabb eszközök a vállalati sokszínűség, a hátrányos helyzetű fiatalok megerősítése, a szakképzés és munkaerő-piaci integráció hatékonysága szempontjából.

Az Autonómia Alapítvány szervezte találkozón két, témához kapcsolódó projektjének megközelítését és céljait is ismertették: az érettségizett roma fiatalokat és nagyvállalati fehérgalléros pozíciókat összekötő HRom programot, valamint a hátrányos helyzetű fiatalok szakképzését és kékgallérosok munkavállalását elősegítő Startvonal programot. Utóbbi romániai megvalósítása az Iránytű a munka világába pályaorientációs program, mely partnere a Gyulafehérvári Caritas.

Helyszín: Magnet Közösségi Ház – Budapest, 1062 Andrássy út 98.
Időpont: 2019. szeptember 20. 9:00-13:30

Program:

09.00 – 09:15 Az eseményt az Európai Bizottság Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságnak szakértője és Norvégia budapesti Nagykövetségének munkatársa nyitja meg.
09:15 – 11:00 Előadások:

  • A fiatalok munkaerőpiaci helyzete – Scharle Ágota, Budapest Intézet
  • Érettségizett roma fiatalok és nagyvállalatok szerencsés találkozása – A HRom program megközelítése, módszerei és eredményei – Illés Márton, Autonómia Alapítvány
  • A HRom program hatásvizsgálata és eredményei – Messing Vera / Közép-Európai Egyetem
  • A Startvonal Projekt megközelítése és céljai: hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatása, szakképzése és személyre szabott fejlesztése 4 európai országban – Kelemen Ágnes, Autonómia Alapítvány

11:30 – 13:30 Interaktív kerekasztal-beszélgetés és workshop szakértők részvételével

Bővebben az Iránytű a munka világába c. projektről >>>>

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe