Egyhetes ünnep az idősek otthonában

Nem lesznek vendégek, nem érkeznek hozzátartozók a gyergyószentmiklósi idősek otthonába Szent Erzsébet napján. Mégis lesz ünnep, nem is egy napos, Szent Erzsébet-hetet tartanak. Az oltalmazó és pártfogó életéből jelennek meg képek a már berendezett kiállításon, lesz ellátottak és munkatársak együttműködésével előadás, búcsús szentmise és ünnepi ebéd is. A lakók ünnepelnek idén, rendhagyó módon, az ápolók a szent példájából merítenek erőt.

A Szent Erzsébet-hét november 16–20. között zajlik, megálmodója Scheubeck Szeréna önkéntes lelkigondozó. Szent Erzsébet szellemét idézi a gyergyóremetei származású Szeréna önzetlensége, adni akarása is. Önkéntesként dolgozik, munkájáért nem kér fizetséget, ötleteiért cserében megelégszik a köszönömmel, s az sem baj, ha még az is elmarad. Az otthonban, amióta Szeréna rendszeres látogatója lett, egyre több program van az idősek számára, újszerű tevékenységek is kezdenek meghonosodni, hiszen Szeréna testvére magyarországi idősek körében mentélhigiénés szakember, így ötletcsere miatt nem csak testvéri, hanem szakmai kapcsolatot is tartanak egymással.

A Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi otthonának eddig 1555 lakója volt, jelenleg 154 az ellátottak száma, közülük 75-en idén költöztek be, számukra ez lesz az első búcsúünnep november 19-én.

Balázs Katalin