Egymásra hangolva

Ezzel a címmel tartottak csapaterősítő tréninget a Szent Erzsébet Öregotthon munkatársai

Gary Chapmann „Egymásra hangolva” című könyve alapján, a szeretet öt nyelve témakörben tartott képzést a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon alkalmazottainak Tegzes Katalin segítőnővér.
A négynapos, együtt töltött idő alatt elméleti és a mindennapi munkánkhoz kapcsolódó gyakorlati módszerekkel bővítettük ismereteinket.
A kommunikáció az emberi együttélés alapfeltétele, mára a vizsgálata a tudományos megismerés egyik fontos kérdésévé vált. A kommunikáció négy területét az információelméletet, a technikai értelemben vett kommunikációt, a társadalmi, ugyanakkor a biológiai kommunikációt boncolgatva tértünk rá az otthonlakók és alkalmazottak közötti kommunikációra, az alkalmazottak és hozzátartozók közötti kommunikációra, továbbá az egymás közötti kommunikáció minőségére.
Az öt szeretet nyelvet: az elismerő szavakat, a minőségi időt, az ajándékozást, a szívességet, a testi érintést, amely az idősekkel való munkánkhoz és a jó csapatmunkához elengedhetetlen, felbontottuk a családban átélt életeseményeinkre. Minden gondolatot, érzést, hangulatot behozunk otthonról magunkkal a munkahelyünkre, és ezek meghatározzák az idősekhez és az egymáshoz való viszonyulásunkat. Minél mélyebben ismerjük meg önmagunkat és munkatársainkat, annál gördülékenyebbé válik az együttműködés.
Erck Schützendorf német író szerint az, aki ápol, saját magát is kell hogy ápolja. Ezt tettük mi is, és tesszük elég gyakran, hiszen ezt a felelősségteljes munkát másképp lehetetlen lenne hosszútávon eredményesen az elvárásoknak megfelelően gyakorolni.
A csapatépítő tréninget jó hangulatban, az erdőn megszervezett flekkensütéssel zártuk. (Kiss Gabriella)