Egymillió csillag a szegényekért 2014

Több mint 4.000-en jöttek el a Gyulafehérvári Caritas által szervezett eseményre. A szeretet apró lángjai, mint megannyi kis csillag árasztották fényüket számos településen.

A viszontagságos idő ellenére Erdély tizenhat településén jöttek el az emberek, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományukkal láthatóan is kifejezzék fontos számukra a közösségük és érdekli őket a szegény emberek sorsa. A szegénység elleni küzdelem világnapján az eső sem tudta eloltani ezen szeretetlángokat. Mindegyik mécses egy-egy apró jele annak, hogy az emberek figyelnek egymásra, hogy mindig van, aki kinyújtja kezét a másik ember felé.

Ott voltak Csíkszeredában, Erdőszentgyörgyön, Gyergyóalfaluban, Gyergyóditróban, Gyergyóremetén, Gyergyószentmiklóson, Karcfalván, Kézdivásárhelyen, Maroshévízen, Marosszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Szentkeresztbányán, Szovátán és Gyulafehérváron. Ott lesznek Petrozsényben is október 31-én, pénteken 18 órától, ahol a különösen rossz idő miatt erre a hétvégére halasztották az eseményt.

Örvendünk annak, hogy felhívásunkra válaszoltak és megmutatták, hogy szolidárisak nehéz helyzetben lévő társaikkal. Érezhető volt ez a jelenlétben, és természetesen az adományokban is, mivel a kihelyezett perselyekben összesen 28.416 lej gyűlt össze. Ahogy a tavaly is tettük, ezekből az adományokból nehéz sorban élő családok és egyedül élő idős személyek számára fogunk készíteni élelmiszercsomagokat a karácsonyi ünnepek előtt.
Az ő nevükben köszönjük, Isten fizesse jelenlétüket és adományaikat!

Videó az eseményről
(készítette Balázs Katalin, Berszán György, Fodor Csaba, Máthé Annamária) >>>

A továbbiakban munkatársaink beszámolóit olvashatjuk a helyszínekről:

Csíkszereda
Talán délután fél öt körül volt az a pont, amikor végképp feladtuk a reményt, hogy jóra fordul az idő. Ennek ellenére kimentünk a Szabadság térre, és a szemerkélő esőben nekifogtunk az előkészületeknek. Mint kiderült, munkánk nem volt hiábavaló, mert már hat óra előtt kezdtek jönni az emberek, gyertyát gyújtottak, adományoztak, és várták a hivatalos kezdést.
Hat óra után pár perccel felcsendült Holló Piroska csodás hangja, és betöltötte az egész teret. Nem is kívánhattunk volna ennél méltóbb kezdést. A következőkben felszólalt Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, aki, mint mondta, büszke arra, hogy Csíkszereda az országban az elsők között csatlakozott ehhez a mozgalomhoz, majd Soltész Miklós, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket. A gyertyák felszentelését ezúttal Bálint István, a Szent Ágoston plébánia káplánja végezte, majd ezt követően a Napfény együttes megkezdte félórás koncertjét az egyre sűrűbben zuhogó esőben. Önkénteseink, munkatársaink, magyar konzulok, valamint Csíkszereda elöljárói tartották a zenélő gyerekek feje fölött az esernyőt. A későbbiekben újra meghallgathattuk Holló Piroska és Laczkó Vivien énekét, de a nyolc órára betervezett flashmob, melyet a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató fiataljai adtak volna elő, az időjárási viszonyok miatt elmaradt.
Hét óra után kénytelenek voltunk megadni magunkat az esőnek, de nincs bennünk csalódottság. Megtettünk, amit megtehettünk, és bár önkéntesek és munkatársak egyaránt bőrig áztak és átfáztak, mindenki zokszó nélkül végezte a dolgát.
Külön öröm volt látni, hogy a csíkszeredaiaknak fontos ez a rendezvény, a rossz idő ellenére is jönnek, pici gyerekek szaladgálnak esőköpenyeikben a mécsesek körül. Az eredmény sem maradt el, közel 3700 lejt adományoztak.
Apró meglepetésként az adományládák kibontásakor egy levél is előkerült. Tamás József püspök úr sajnálatát fejezte ki, amiért idén nem lehetett jelen, és a rövid íráshoz mellékelte nagylelkű adományát is. Köszönjük mindenkinek! Találkozunk jövőre ugyanott!
(Endes-Ábrahám Ibolya)

Gyergyószentmiklós
Aznap a Caritas családsegítő irodájának ablakán kitekintve, a szürke felhők csak nem akartak szétoszlani, délután négy órakor ismét cseperegni kezdett. Kérdőn néztünk egymásra az önkéntesekkel: most mi lesz, elmarad az Egymillió csillag a szegényekért eseményünk, amire oly régóta készültünk?!
A tervezett helyszínre, a gyergyói Művelődési Ház előtti térre kiérve még jobban zuhogni kezdett az eső. Egyértelművé vált, ha meg akarjuk tartani a rendezvényt, fedél alá kell mennünk az eső elől. Szerencsénkre a Művelődési Ház vezetője nagyon segítőkész volt és felajánlotta, hogy bemehetünk a színház előterébe. Most már megnyugodva pakoltuk ki a mécseseket és készítettük elő a helyszínt, hogy a 18 órai kezdésre minden készen álljon.
A folyamatos eső ellenére hat óra körül kezdtek érkezni az emberek, beérve az előtérbe mindenkit meleg teával fogadtunk. Egy fiatal vidám csapat, néhányuk hátán gitárral, megérkezve rázták le vízes esőernyőjüket. Ők voltak a Szent Miklós plébánia Pacsirtások nevet viselő ifi csoportja, élükön Boldizsár Ferenccel a plébánia segédlelkészével.
Megkezdődhetett a rendezvény hivatalos megnyitója, köszöntöttem a jelenlévőket, majd felkértem a Mezei János polgármester urat, hogy szóljon a jelenlévőkhöz, aki egy nagyon szép és tanulságos történetet osztott meg velünk. Ezt követően Boldizsár Ferenc segédlelkész közös imára hívott meg mindenkit, majd megáldotta a gyertyákat. A Pacsirtások gitáros zenés műsorukkal varázsolták meghitté a hangulatot, miközben a jelenlévő idősek, kis gyerekes családok közösen helyezték el a meggyújtott mécseseket.
A jókedvű adakozás örömmel tölti el az embert. Azt szeretem itt, hogy nem kéregetésre válaszolunk, nem szánalomból adunk, hanem őszinte segítő szándékkal, rákészült lelkülettel jövünk el és hasonló gondolkodású emberek vesznek körül, amitől ez az érzés még jobban elmélyül, értelmet kap, és sajátos ünnepi hangulatban van részünk a mécsesek pislákoló fényében. (Erzsébet)
Úgy gondolom, a zord időjárás ellenére egy sikeres rendezvényt sikerült megtartani, hiszen még ha kisebb létszámban látogattak is el az idén, a helyszínen lévők között megteremtődött egy olyan meleg és együttérző hangulat, amiért érdemes volt együtt lenni, s ez által az adományokból összegyűlt összegből idén is sok család asztalára kerülhet élelmiszer, szebbé téve a karácsonyukat. Megközelítőleg 150-en látogattak el rendezvényünkre és adományaikból 1.292 lej gyűlt össze, melyet ezúton is köszönünk nekik.
(Tatár Előd)

Szováta
Rendezvényünket Köllő Tibor plébános nyitotta meg, megáldotta a jelenlévőket és a gyertyákat, majd adományát elhelyezve a perselyben példát mutatott az adakozásból. Ezt követően  Fülöp Judit karnagy által vezényelt helyi Intermezzo Kamarakórus előadása vonzotta a helyszínre az adományozókat. Az első bankjegyek már fél hatkor, a rendezvény megnyitása előtt a perselybe kerültek. Egy adott ponton a helyi önkéntes tűzoltóautó és tűzoltóalakulat is megjelent a Fekete Medve Szálló előtti téren. Már arra gondoltunk, hogy figyelmeztetni, vagy büntetni akarnak, amikor a négy megtermett fiatalember közölte, ezúttal ők is gyújtogatni jöttek, nem bevetésben vannak 🙂
A zord időjárás nem törte le a résztvevőket, több mint 250-en jöttek el és 3.188 lejt adományoztak, ami igencsak szép eredmény. Köszönet érte!
Köszönjük munkatársainknak és önkénteseinknek is az áldozatos segítő- és szervezőkészségét. A körülményeket enyhítette a Fekete Medve Szálló vezetőségének és személyzetének nagyvonalú támogatása, akik minden szükséges kelléket azonnal rendelkezésünkre bocsátottak, legyen szó áramról, forró vízről, asztalokról, padokról, vagy az eső ellen menedéket nyújtó teraszi ernyőkről. Továbbá eseményünket támogatta a Sóvidék Regionális Televízió, örökös médiapartnerünk és Szováta Város Önkormányzata is.
(Szabó Attila)

Gyergyóditró
A zuhogó eső miatt a község művelődési házában zajlott le a rendezvény. Puskás Elemér, polgármester köszöntötte az egybegyűlteket: Erősebb volt bennünk az adakozási vágy mint a rossz idő – mondotta beszédében. Bene Kálmán segédlekész megáldotta a gyertyákat és a jelenlévőket. Hozzávetőleg 80-an jöttek el és 770 lejt adományoztak. Köszönjük!
(Mihály Enikő)

Marosszentgyörgy
Megható és nagyon szép volt, a Jubilate Deo együttes tette emelkedetté a hangulatot.  Az emberek az eső ellenére is, ki a sátor alatt állva, ki az esernyője védelmében hallgatta a zenét, volt akik, főleg a fiatalabbak, velük együtt énekelte a dalokat. Többen családosan érkeztek, jó volt látni az apróságokat kis esernyővel, esőkabáttal, ahogy elhelyezte a meggyújtott gyertyát. Közel 120-an vettek részt és 633 lejt adományoztak a szegény emberek javára. Köszönjük!
(Récsei Mária)

• Csíkszereda 570 résztvevő, 3.670 lej
• Erdőszentgyörgy 121 résztvevő, 996 lej
• Gyergyóalfalu 440 résztvevő, 3.102 lej
• Gyergyóditró 80 résztvevő, 770 lej
• Gyergyóremete 160 résztvevő, 1.116 lej
• Gyergyószentmiklós 150 résztvevő, 1.292 lej
• Gyulafehérvár 280 résztvevő, 1.975 lej
• Karcfalva 95 résztvevő, 525 lej
• Kézdivásárhely 350 résztvevő, 1.039 lej
• Maroshévíz 195 résztvevő, 1.123 lej
• Marosvásárhely 360 résztvevő, 2.924 lej
• Marosszentgyörgy 100 résztvevő, 633 lej
• Petrozsényben október 31-én, 230 résztvevő 1.554 lej
• Sepsiszentgyörgy 300 résztvevő, 688 lej
• Székelykeresztúr 150 résztvevő, 892 lej
• Székelyudvarhely 324 résztvevő, 1.808 lej
• Szentkeresztbánya 125 résztvevő, 1.121 lej
• Szováta 251 résztvevő, 3.188 lej