Egyszerkert

Hagyma – olvasom a rögtönzött ágyás deszkapalánkján a konténer hátsó udvarán. De trükkös a felirat, mert nem ez a zöldség található benne. Saláta, bab és zöldborsó levélkéi sorakoznak a földben. Már felismerhetőek. A magaságyás körül gumiabroncsok lapulnak. Zsenge hajtásokat rejtegetnek, amelyekről nem lehet még eldönteni, milyen növényekké cseperednek. Szerencsére címkék jelzik, hogy oregánó, petrezselyem, borsmenta, citrom illatú bazsalikom, kakukkfű, kamilla, zsálya, kasvirág, citromfű, majoránna, koreánder és rebarbara növekszik a talajban. Gondos kezek ültették őket: a marosszentgyörgyi „Hand in Hand” Nappali Foglalkoztató Központot látogató gyerekek a Gyulafehérvári Caritas munkatársaival közösen.

Fűszerkert a projekt neve. „Itt a folyamat a lényeg. Meg szeretnénk mutatni a gyerekeknek, hogyan lesz egy pici magból saláta, petrezselyem, uborka, amiért csak ki kell menniük a kertbe, és saját termésükből készíthetnek nyári salátát. A föld elrendezésével, gazdagításával kezdtük, barázdákat húztunk, beleszórtuk a magokat, majd elegyengettük a talajt fölöttük. Persze, a növényeket öntözni is kell. Időnként eszébe kell juttatni a gyerekeknek, de inkább arra figyelünk jobban, nehogy túllocsolják őket” – mesélte Récsei Mária, a kreatív központvezető, aki a programot kiötölte.

A konyhába is bevezetett. Áttetsző kancsót mutatott az asztalon: mézsárga nedű felszínén gyermekláncfű-virágok lebegtek. Így készül, érik, forr a pitypangecet. „Ebbe a tevékenységbe is bevontuk a gyerekeket. Nekik kellett a gyógynövényeket begyűjteni. A virágfejeket mi szedegettük le, majd ecetet öntöttünk rájuk, és most a gyerekekkel közösen várjuk, hogy elkészüljön az pitypangecet, amivel majd ízesíthetjük a saját termesztésű zöldsalátánkat” – avatott be tevékenykedéseikbe Mária.

Ezután Csejdre kísértem Orbán Erzsébetet és Dósa Hannát, akik különböző készségfejlesztő foglalkozások révén oktatják a helybéli gyerekeket a Gyulafehérvári Caritas nappali foglalkoztató központjában. A szociális készségeket és a csapatban együttműködés képességét ugyanúgy nevelni kell, mint azokat a kis növényeket, amelyeket az egy-négy osztályos gyerekek közösen ültettek el tegnap a település iskolájának udvarán. Három ágyás telt meg az orbáncfű, zsálya, citromfű, borsmenta, bazsalikom, rebarbara, oregánó, koreánder, petrezselyem, kakukkfű, kamilla, kasvirág és majoránna magjaival. „Azért, hogy ha megkívánunk egy finom teát, kimehessünk az udvarra, és megfőzhessük abból a gyógynövényből, amit mi magunk ültettünk, és gondoztunk” – magyarázta Erzsébet a gyerekeknek.

A fűszer- és gyógynövénykert kialakítása egy játékos, élményalapú módszer, amely által a pedagógusok elérik, hogy a kicsik megtanulják értékelni a talpalatnyi földet a lábuk alatt, a mákszem nagyságú magokat, amelyek értékes növények lehetőségét hordozzák magukban, és amelyek táplálékul vagy gyógyszerül szolgálhatnak a későbbiekben, ha gondoskodásuk által egyszer kert lesz belőle.

Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
Húsvétra készültek kicsik és nagyok>>>
És a roma nőkkel mi lesz?>>>
Karácsonyi koncert Csíkszeredában>>>
Caritas gyerekprogramok a marosszentgyörgyi Magyar Napokon>>>
Nyári tábor a Superar csapatával>>>
Superar: a zene, ami összeköt>>>
Egy szendvics meg egy ölelés>>>
Partnerség a biztonságért – Továbbképzés a Caritas Házban >>>
Egy hálás szív>>>
Vidám vakáció>>>